Ρωσία – Ιαπωνία: Eπίλυση της διαμάχης για τις διαφιλονικούμενες νήσους ζητάει το Τόκιο

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντική η επίλυση του ζητήματος των διαφιλονικούμενων Κουρίλων Νήσων στον Ειρηνικό Ωκεανό και η συνέχιση του διαλόγου με τη Μόσχα, αλλά ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε δύσκολη τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις δύο χώρες για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τις δηλώσεις έκαναν οι δύο υπουργοί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Μόσχα. Ο Λαβρόφ είπε επιπλέον ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού συνιστά απειλή.

Η κυριότητα των Κουρίλων προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η τότε Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τα τέσσερα νησάκια στο νότιο άκρο του νησιωτικού συμπλέγματος. Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι τα νησιά της ανήκουν και ζητεί από τη Μόσχα να της τα επιστρέψει.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε θα συναντήσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμίρ Πούτιν στις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της ατζέντας των δυο ηγετών θα είναι η πίλυση του ζητήματος των Νήσων. Οι πιθανότητες ειναι οτι ο κ. Αμπε θα φύγει απο την συνάντηση απογοητευμένος, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.