Ρωσία-Κίνα: Δεν αναγνωρίζουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β.Κορέας

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα και το Πεκίνο επιβεβαίωσαν τη θέση τους να μην αναγνωρίζουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών Ουάνγκ Γι επιβεβαίωσε ότι η Κίνα επίσης δεν αναγνωρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ δήλωσε επίσης την αντίθεσή του στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας (THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας.
Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιανουάριο, αλλά και τις πυραυλικές εκτοξεύσεις που ακολούθησαν.

Την περίοδο αυτή διεξάγεται στη Νότια Κορέα κοινή στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή νοτιοκορεατικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, με τη Βόρεια Κορέα να προσδίδει στην άσκηση αυτή χαρακτήρα άμεσης απειλής κατά της εθνικής της ασφάλειας.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και διέταξε την αναβάθμιση της ικανότητας πυρηνικής επίθεσης, μέσω της διεξαγωγής περισσότερων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Δεν έχει διευκρινιστεί σε ποια δοκιμαστική εκτόξευση αναφέρεται η είδηση του πρακτορείου, αλλά εκτιμάται ότι πρόκειται για τη χθεσινή εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, που εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας και τελικά κατέπεσαν στη θάλασσα.

Χθες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης. Οι πύραυλοι είχαν στόχευση εκτόξευσης προς τη θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτική άσκηση μεγάλης κλίμακας.
Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσης ότι ακυρώνει όλες τις συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών που έχει υπογράψει με τη Σεούλ, ενώ θα προχωρήσει και στη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της Νότιας Κορέας που έχουν απομείνει στα εδάφη της.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει στο οπλοστάσιό της μεγάλο αριθμό πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης, ενώ προχωρά στην ανάπτυξη πυραύλων μακράς ακτίνας δράσης με κεντρική επιδίωξη την ανάπτυξη βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων.
Οι πύραυλοι που εκτοξέυτηκαν σήμερα ήταν βασισμένοι στους πυραύλους σοβιετικής προέλευσης τύπου Scud, ενώ εντοπίστηκαν σε απόσταση 500 χλμ από την πόλη Ουονσάν, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η Ιαπωνία που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Rodong μακράς ακτίνας δράσης που εξελίσσει η Βόρεια Κορέα, διαμαρτυρήθηκε στην πρεσβεία που διατηρεί η Πιονγκγιάνγκ στο Πεκίνο, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, Kyodo.
Η εκτόξευση πυραύλων μικρής ακτίνας δράσης από τη Βόρεια Κορέα παρατηρείται συχνά σε περιόδους έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς θεωρεί ως άμεση απειλή στην εθνική της ασφάλεια τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα την περίοδο αυτή.