Ρωσία – Κίνα δεν συμφώνησαν για το φυσικό αέριο

Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα, υποδηλώνοντας ότι οι διαφωνίες για το θέμα της τιμής παραμένουν εμπόδιο στην επίτευξη της συμφωνίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για το φυσικό αέριο στο Τουρκμενιστάν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντβόρκοβιτς δήλωσε πάντως ότι ελπίζει πως το ταξίδι του Πούτιν στη Σανγκάη θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της συμφωνίας ύψους 400 δις. δολαρίων για την προμήθεια της Κίνας με 38 δις. κυβικά μέτρα ρωσικό αέριο την επόμενη 30ετία.

«Όταν έφυγα από τη Σανγκάη χθες, είχαν όλα συμφωνηθεί πρακτικά. Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί μου θα ολοκληρώσουν τη δουλειά τις επόμενες λίγες ώρες και η συμφωνία θα είναι έτοιμη για υπογραφή», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ.

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι η συμφωνία δεν θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου Προέδρου στην Κίνα, παρά τις έντονες προσπάθειες της Μόσχας.

Οι Financial Times δημοσιεύουν σημερινή δήλωση του εκπροσώπου της κινεζικής εταιρείας PetroChina – της εισηγμένης θυγατρικής της μεγαλύτερης κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας China National Petroleum – ότι η συμφωνία δεν θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν. «Δεν θα υπογράψουμε (κατά τη διάρκεια της επίσκεψης). Η εισαγόμενη τιμή και η εγχώρια τιμή κινούνται αντίστροφα αυτή τη στιγμή. Χάνουμε ήδη χρήματα από τις εισαγωγές αερίου και δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους Financial Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μεντβέντεφ: Φυσικό αέριο προς την Κίνα