Ρωσία: Μόνο εμείς και η Κίνα προσπαθήσαμε στις διαπραγματεύσεις για την Συρία

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Μόσχα, εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία πολιτικής βούλησης από την πλευρά δυτικών χωρών προκειμένου να πεισθεί η συριακή αντιπολίτευση να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Ορισμένες δυτικές χώρες και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής χαιρέτισαν το σχηματισμό συνασπισμού (της αντιπολίτευσης). Στο ερώτημα γιατί οι εταίροι μας ενθαρρύνουν μια προσέγγιση που αρνείται το διάλογο, η εξήγηση που μάς δόθηκε είναι ότι το σημαντικό είναι να συσπειρωθεί η αντιπολίτευση πριν πεισθεί να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική στάση», τόνισε ο ρώσος υπουργός. «‘Ομως, στη συνέχεια, δεν έγιναν προσπάθειες να έλθουν οι εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνον εμείς, οι κινέζοι εταίροι μας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Κόφι Άναν και ο διάδοχός του Λαχντάρ Μπραχίμι επεχείρησαν να το πράξουν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

«Προτεραιότητά μας δεν είναι η επίτευξη ενός γεωπολιτικού στόχου, όπως η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, αλλά η σταθεροποίηση της κατάστασης και ο άμεσος τερματισμός της αιματοχυσίας για να σωθεί ο συριακός λαός», τόνισε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία δεν έχει σχέδια για μαζική απομάκρυνση ρώσων υπηκόων από τη Συρία γιατί δεν το απαιτεί η κατάσταση στη χώρα αυτή, τόνισε ο Λαβρόφ μετά τον πρόσφατο επαναπατρισμό 77 Ρώσων μέσω του Λιβάνου.
«Υπάρχουν σχέδια, όπως για κάθε άλλη χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Όμως δε γίνεται καμία συζήτηση για την εφαρμογή τους. Προς το παρόν, η πρεσβεία μας εκτιμά ότι δεν απαιτείται η εφαρμογή των υφισταμένων σχεδίων», υπογράμμισε.

Ο ρώσος υπουργός δήλωσε εξάλλου ότι η Ρωσία επιθυμεί εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ παρά την αντιπαράθεση για την αμερικανική νομοθεσία που σκοπό έχει την τιμωρία των Ρώσων, οι οποίοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα άλλα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις.

O Λαβρόφ χαρακτήρισε απεχθή το νόμο Μαγκνίτσκι, αλλά τόνισε: «Μάς ενδιαφέρει ο εποικοδομητικός διάλογος και η ανάπτυξη σταθερής συνεργασίας που θα ευνοήσει και τις δυο πλευρές, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Ρωσίας για το ελληνικό φυσικό αέριο! Οι Ρώσοι παίρνουν θέση,οι ΗΠΑ ανησυχούν

Ρώσος υπ.Άμυνας: «Οι ασκήσεις του ναυτικού μας ανοιχτά της Συρίας θα κλιμακωθούν»

Η γεωπολιτική των …υιοθεσιών! Μια ανάλυση με αφορμή την απόφαση Πούτιν