Ρωσία: Να γιατί οι ΗΠΑ απειλούν την πυρηνική σταθερότητα

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων ενδιάμεσης και μικρότερης εμβέλειας θα είχε τον κίνδυνο μη παράτασης της νέας συνθήκης START και της κατάρρευσης της συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων NPT, δήλωσε, δήλωσε σε συνάντηση στο Συμβούλιο Ομοσπονδίας αφιερωμένο στις προοπτικές διατήρησης της συνθήκης INF, ο Σεργκέι Ρόγκοφ, πρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Ινστιτούτο Μελετών των ΗΠΑ και του Καναδά

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και υπάρχουν μεγάλες επικίνδυνες συνέπειες για τη συνθήκη INF, όπως η συνθήκη ABM, κάτι που μπορεί να συμβεί ήδη το επόμενο έτος», ανέφερε ο Rogov. «Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ απίθανο να διατηρηθεί η νέα START.. Η παράτασή της θα αποδειχθεί απολύτως απίστευτη», πιστεύει.

Ο Rogov προειδοποιεί ότι αυτό θα ισοδυναμεί με την κατάρρευση της αρχιτεκτονικής ελέγχου των πυρηνικών όπλων που δημιούργησε η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα προηγούμενα χρόνια.

«Αλλά η συνθήκη NPT θα καταστεί ανενεργή.. Σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου θα επικρατεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός όλων εναντίον όλων, αυτή η εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», κατέληξε.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν διαφωνίες σχετικά με τη συμμόρφωση με τη συνθήκη INF του 1987. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν το άλλο ότι παραβιάζουν τη συνθήκη. Η Μόσχα έχει δηλώσει πολλές φορές ότι επιθυμεί η συμφωνία να τεθεί σε εφαρμογή.

Το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλου που κυμαίνεται από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα. Το 2017, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον πύραυλο 9M729 (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ SSC-8). Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «ο πύραυλος cruise 9M729 συνάδει με τους όρους της συνθήκης» και ότι η αμερικανική πλευρά «δεν ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβιάσεων».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να ερμηνεύουν πολύ χαλαρά την ουσία των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συνθήκη όταν θεωρούν ότι αποτελούσαν εμπόδιο στη δημιουργία όπλων που θεωρούσαν σημαντικά.

Πηγή: Tass