Ρωσία – Νότια Κορέα: Αποπυρηνικοποίηση και ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την επίτευξη πλήρους αποπυρηνικοποίησης, να συνεργαστούν για μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες και έργα υποδομής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΝοτιοΚορεάτη ηγέτη στη Ρωσία.

Μια κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης από τον Moon στη Ρωσία δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μπλε σπίτι της Νότιας Κορέας.

Ο Moon είπε ότι η συνεργασία με τη Ρωσία ήταν το κλειδί για την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μόσχα, ο Moon ευχαρίστησε τη Ρωσία για τις προσπάθειές της για την επίτευξη περιφερειακής ειρηνευτικής διευθέτησης.

Έπειτα, πρόσθεσε ότι η Πιονγιάνγκ έχει κάνει πραγματικά βήματα προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της στην αναζήτηση λύσης για τα πυρηνικά όπλα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Moon έφτασε στη Ρωσία την Πέμπτη, την πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός προέδρου της Νότιας Κορέας από το 1999.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν ότι η ιστορική σύνοδος της περασμένης εβδομάδας στη Σιγκαπούρη μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

Ο Πούτιν και ο Μουν συμφώνησαν να «συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες για την καθιέρωση πλήρους αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο και για εξασφάλιση μόνιμης ειρήνης και σταθερότητας στη χερσόνησο και στη βορειοανατολική Ασία».

Ο Moon ανέφερε ότι ιστορικές αλλαγές συμβαίνουν στην κορεατική χερσόνησο και γίνονται βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Σεούλ ελπίζουν ότι οι μειωμένες εντάσεις με την Πιονγκγιάνγκ θα ανοίξουν ευκαιρίες για έργα υποδομής που θα συνδέσουν άμεσα τη Νότια Κορέα με τη Ρωσία μέσω της Βόρειας Κορέας.

Τα σχέδια αυτά εμποδίζονται επί του παρόντος από διεθνείς κυρώσεις στη Βόρειο Κορέα, τις οποίες οι ηγέτες έχουν πει ότι δεν θα αρθούν μέχρις ότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει σημαντικές κινήσεις για να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας, ωστόσο, άρχισαν να αναζητούν τρόπους για να δεσμευτούν οικονομικά με τη Βόρειο Κορέα για την άρση των κυρώσεων.

Ο Πούτιν και ο Moon συμφώνησαν σε κοινή έρευνα στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των σιδηροδρόμων, προκειμένου να προωθηθούν έργα συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Κορέας, Ρωσίας και Νότιας Κορέας.

Η δήλωσή τους ανέφερε ότι «έργα υποδομής μεγάλης κλίμακας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στη βορειοανατολική Ασία».

Τα έργα των σιδηροδρόμων ήταν ένας τομέας κοινού ενδιαφέροντος, ανέφερε η δήλωση, σημειώνοντας την ανάπτυξη σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της ρωσικής ανατολικής συνοριακής πόλης Χασάν και του βορειοκορεατικού λιμένα Rajin.

Ο Πούτιν και η Σελήνη συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την κοινή έρευνα για τη σύνδεση του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου και του Δι-Κορεατικού Σιδηρόδρομου.

Εκτός από την ασφάλεια, η Ρωσία και η Νότια Κορέα μίλησαν για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. Ο Moon κάλεσε τον Πούτιν στη Νότια Κορέα σε μια κατάλληλη στιγμή, την οποία δέχθηκε ο Πούτιν, ανέφερε η δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in επισκέφθηκε τη Μόσχα την Παρασκευή σε ένα ταξίδι που αποσκοπούσε στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών.

Μετά τις συνομιλίες του Moon με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, αξιωματούχοι των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορα οικονομικά έργα, ενέργεια, μεταφορές και καινοτόμες τεχνολογίες.

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Νότια Κορέα είναι ένας από τους κορυφαίους εταίρους της Ρωσίας στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι το διμερές εμπόριο θα επεκταθεί.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των εντάσεων γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο και θα δημιουργήσει συνθήκες για τη διαμόρφωση σταθερής ασφάλειας για όλες τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Πούτιν.

Ορκίστηκε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη Βόρεια Κορέα.

Ο Moon δήλωσε ότι η Σεούλ ήταν έτοιμη να προωθήσει μια «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Ρωσία και έδωσε το φόρο τιμής στο ρωσικό πολιτισμό, λέγοντας ότι «ερωτεύτηκε τη Ρωσία μετά την ανάγνωση του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι».

Σημείωσε ότι η Μόσχα και η Σεούλ μοιράζονται την επιθυμία να διευρύνουν περαιτέρω τους δεσμούς τους.

Το Κρεμλίνο προώθησε ενδεχόμενα τριμερή οικονομικά σχέδια που περιλαμβάνουν τη Ρωσία και τις δύο Κορέες, συμπεριλαμβανομένης μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης και ενός αγωγού φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε την Παρασκευή τον ομόλογό του Moon Jae-in σε ένα οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα σχέδιά του να φιλοξενήσει τους ηγέτες των δύο Κορεατών στη Ρωσία.

«Θα χαρούμε να σας δούμε ως επίτιμο προσκεκλημένο» στο φόρουμ του Βλαδιβοστόκ που ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν είπε στο Moon κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά από συνομιλίες στη Μόσχα.

Ο ρώσος ηγέτης έχει επίσης καλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας στην εκδήλωση, καθώς και τους ηγέτες της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής, μόνο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του.

Την Παρασκευή τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Κιμ δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στην πρόσκληση του Κρεμλίνου.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμα μια απάντηση», ανέφερε ο βοηθός του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Moon, ο Πούτιν δήλωσε ότι «καλωσόρισε» την πρόσφατη ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ Kim και του αμερικανικού προέδρου Donald Trump στη Σιγκαπούρη, όταν οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ένα κοινό έγγραφο που ζητούσε την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και στο μέλλον να δημιουργηθούν συνθήκες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος ασφαλείας στην περιοχή», δήλωσε.

Δείτε παρακάτω σε βίντεο που ακολουθούν στιγμιότυπα από τη συνάντηση:

Πηγή: TRT World