Ρωσία: Οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία «απειλούν την ειρηνευτική προσπάθεια»

Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες σχεδιάζουν να προχωρήσουν το ΝΑΤΟ και το Κίεβο στην Ουκρανία αλλά και η ρητορική των ηγετών των χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του Νιούπορτ μπορεί να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έγινε γνωστό ότι το Κίεβο και οι αυτονομιστές αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία για μια εκεχειρία, το υπουργός τονίζει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αυξημένες εντάσεις, να απειλήσουν την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, να συμβάλουν στην επιδείνωση του διχασμού στην ουκρανική κοινωνία.«

Στρατιωτικά Γυμνάσια που είχαν προγραμματιστεί στην περιοχή της Ουκρανίας

Το πρόγραμμα στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή της Δυτικής Ουκρανίας κατά το μήνα Σεπτέμβριο είναι ιδιαίτερα πυκνό. Η Ουκρανία εντός του Σεπτεμβρίου θα φιλοξενούσε στο έδαφος της στρατιωτικές δυνάμεις από δεκάδες συμμαχικές χώρες. Τώρα όμως που επετεύχθη μια συμφωνία εκεχειρίας στα ανατολικά, είναι εύλογο το ερώτημα κατά πόσο τα σχέδια αυτά θα συνεχιστούν.

Τα σχέδια περιελάμβαναν δυο πολυεθνή γυμνάσια εντός της ουκρανικής επικράτειας. Συγκεκριμένα:
Νωρίτερα χθες το πολωνικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή διεθνών στρατιωτικών γυμνασίων με τη συμμετοχή στρατιωτών από περίπου 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, από τις 13 ως τις 26 Σεπτεμβρίου στη δυτική Ουκρανία.

Τα γυμνάσια «Ταχεία Τρίαινα 14», που είχαν προγραμματιστεί εδώ και καιρό και δεν διοργανώνονται από το ΝΑΤΟ, θα διεξαχθούν σε ένα πεδίο ασκήσεων κοντά στην πόλη Λβιβ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Στα γυμνάσια, εκτός από τις ουκρανικές μονάδες και τους αμερικανούς αλεξιπτωτιστές, θα συμμετάσχουν στρατιώτες από την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία και τη Νορβηγία.

Για η πρώτη φορά θα σταλούν στην Ουκρανία αμερικανικά στρατεύματα μετά την έναρξη της κρίσης στα ανατολικά μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Διακόσιοι αμερικανοί αλεξιπτωτιστές είναι να συμμετάσχουν αυτό το μήνα στα διεθνή στρατιωτικά γυμνάσια που θα διεξαχθούν στη δυτική Ουκρανία. Πρόκειται για αλεξιπτωτιστές της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας που έχει την έδρα της στην Ιταλία.
Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις αναμένεται να συμμετάσχουν και σε άλλα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή ουκρανών στρατιωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία!

Μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία

Η Εσθονία θέλει μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφός της