Ρωσία: Ο συνασπισμός δεν θα μπορεί να επιχειρεί μέσα στις «ζώνες αποκλιμάκωσης»

 Τα αεροπλάνα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού δεν θα μπορούν να επιχειρούν μέσα στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» στη Συρία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος ρώσος διπλωμάτης.

«Κατηγορηματικά δεν προβλέπονται επιχειρήσεις της αεροπορίας μέσα στις ζώνες αποκλιμάκωσης, ιδιαίτερα των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού. Είτε υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση είτε όχι. Το ζήτημα αυτό έχει κλείσει», δήλωσε ο Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία.

«Οι μοναδικές επιχειρήσεις που θα μπορούν να διεξάγονται από τα αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού θα είναι αυτές που θα έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.
Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες, υιοθέτησαν χθες Πέμπτη στην Αστάνα ένα ρωσικό σχέδιο για την εμπόλεμη Συρία που έχει στόχο τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να εγκαθιδρυθεί μια βιώσιμη εκεχειρία σε πολλές περιοχές.

Στα εν λόγω εδάφη θα επιβληθεί και απαγόρευση των πτήσεων, «με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει καμιά στρατιωτική δραστηριότητα σ’ αυτές τις ζώνες», σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μάχη εναντίον των «τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Φάτεχ αλ-Σαμ, πρώην παράρτημα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, θα συνεχισθεί παρά την ενδεχόμενη δημιουργία τέτοιων ζωνών.
Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν χθες με μεγάλες επιφυλάξεις αυτή τη συμφωνία, αναφέροντας σε ανακοίνωση πως «υποστηρίζουν κάθε προσπάθεια που θα μπορούσε αληθινά να μειώσει τη βία στη Συρία».