Ρωσία: Τα Mistral ή τα λεφτά μας πίσω!

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι ειτε η Γαλλία θα παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα Mistral στη Ρωσία ή θα δώσει πίσω την προπληρωμή,  δήλωσε ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σήμερα.

«Δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες» δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Πούτιν και ο Ολάντ συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του ζητήματος των Mistral κατά τη συνάντησή τους στο Ερεβάν, στην Αρμενία, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε σύμφωνα με τα όσα ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, στις 22 Απριλίου. «Στην πραγματικότητα, η στάση αυτή επιβεβαιώθηκε και ειναι πολύ απλή – Ή τα αγαθά ή το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί εκ των προτέρων Σε γενικές γραμμές, επιβεβαιώθηκε ότι και οι δυο πλευρές συμμερίζονται αυτή τη θέση”, είπε.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στο Ερεβάν, στις 24 Απριλίου, οι Ρώσοι και οι Γάλλοι πολιτικοί ηγέτες συζήτησαν το θέμα των Mistral. “Συζητήθηκαν τα Mistral και στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχουν προβλήματα», ειχε δηλώσει ο Πεσκόφ.
Μετά τις συνομιλίες με τον Πούτιν, ο Ολάντ δήλωσε οτι δεν λήφθηκε οριστική απόφαση σχετικά με τα πλοία Mistral. Η Γαλλία είτε θα παραδώσει τα Mistrals, ειτε το Παρίσι θα αποζημιώσει τη Ρωσία αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση ακόμη. «Προς το παρόν, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση”, είπε ο Ολάντ.

Η σύμβαση των 1,12 δισ ευρώ για την κατασκευή των δύο ελικοπετροφόρων Mistral για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Ρωσία αναμένεται να λάβει το πρώτο από τα δύο πολεμικά πλοία, το “Βλαδιβοστόκ”, το φθινόπωρο του 2014. Ωστόσο, το Παρίσι ανέστειλε την παράδοση του πλοίου στη Ρωσία την τελευταία στιγμή λόγω της Ουκρανικής κρίσης.
Είχε προβλεφθεί ότι το δεύτερο πλοίο, “Σεβαστούπολη”, θα παραδοθεί στη Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, η συμφωνία ανεστάλη, όπως και στην περίπτωση με το πρώτο πλοίο Mistral.

Εξάλλου ο Ολάντ, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Petro Poroshenko στις 22 Απριλίου στο Παρίσι, ότι δεν υπήρχαν ακόμη οι προϋποθέσεις για την παράδοση των Mistral στη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θα συμφωνήσει με τις δύο επιλογές: ή την παράδοση των Mistral ή την αποζημίωση

Ωστόσο σύμφωνα με δημοσίευμα στην γαλλική εφημερίδα Le Journal du Dimanche την Κυριακή “το Παρίσι θα επιστρέψει στη Ρωσία € 800 εκατ. και θα την αποζημιώσει και για επιπλέον εξοδα σε ποσό που φτάνει τα 300 εκατ ευρώ.”

Πηγή -  TASS
Επιμέλεια/Μετάφραση – OnAlert