Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προηγμένης τεχνολογίας στη Συρία – ΦΩΤΟ

Δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε το αμερικανικό think tank Stratfor μέσω του AllSource Analysis δείχνουν την συνεχή και αυξανόμενη παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στην αεροπορική βάση Bassel Al Assad.
Στον διάδρομο (στις φωτογραφίες παρακάτω) φαίνεται έτοιμο για απογείωση ενα Su-24 ενώ μπορεί να διακρίνει κανείς κι ενα κατασκοπευτικό Il-20 Coot.

Εκτός απο τα αεροσκάφη Su-25, Su-24, Su-30 και Su-34, που ειχαν αναπτυχθεί αρχικά στην βάση Bassel Al Assad, βλέπουμε περισσότερα Su-34 αεροσκάφη τα οποία πρόσφατα έφτασαν ως ενισχύσεις από τη Ρωσία. Το Su-34 είναι πιο ικανό αεροσκάφος από το Su-24, αυτο που η τουρκική πολεμική αεροπορία πρόσφατα κατέρριψε. Το Su-34, με μια πιο επεκτατική ικανότητα αέρος-αέρος, είναι επομένως σε καλύτερη θέση να αμυνθεί σε σχέση με το Su-24.

Επιπλέον μαχητικά προηγμένης τεχνολογίας που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση δεν είναι ορατά, αλλά αυτό δεν αποκλείει την παρουσία τους. Οι Ρώσοι έχουν επίσης ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες τους, όπως φαίνεται με την ανάπτυξη ττου οπλικού συστήματος S-400 στην αεροπορική βάση.

 


 


 


 
Όπως προκύπτει από πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, υπήρξαν διάφορες κατασκευαστικές εργασίες για τη βελτίωση της αεροπορικής βάσης Shayrat. Δύο μοίρες Su-22 και μια μοίρα MiG-23 βρισκόντουσαν στην Shayrat, αλλά τα περισσότερα από τα αεροσκάφη τους έχουν από καιρό τεθεί εκτός λειτουργίας.

Μερικά από αυτά τα αεροσκάφη φαίνονται γενικώς στην Shayrat, συμπεριλαμβανομένων και πέντε αεροσκαφών στη νοτιοδυτική γωνία της αεροπορικής βάσης. Με τη νέα βάση μπορούμε να δούμε οτι έχουν αναπτυχθεί και κάποια ελικόπτερα στη βάση. Αυτά τα ελικόπτερα φαίνεται να είναι εν ενεργεία και μαλιστα να εχουν αναπτυχθεί πρόσφατα στην Shayrat, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί κατά πόσον είναι ρωσικά ή της Συρίας.


 


 


 

Είναι σαφές ότι η αεροπορική βάση Shayrat αποκτά μεγαλύτερη σημασία για τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, όπως επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα έργα. Με περισσότερες επιχειρήσεις να λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Χομς, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών προσπαθειών που στοχεύουν στην προστασία της κρίσιμης εθνικής οδού M5, Χομς – Δαμασκός, απο το Ισλαμικό Κράτος, η επισκευή του αεροδρομίου και η χρήση του ειναι η επόμενη λογική κίνηση.

Όπως μπορεί να δει κανείς, οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμη αναπτύξει πολεμικά αεροσκάφη σταθερών πτερύγων στην αεροπορική βάση, όπως αναφέρουν διάφορες φήμες, αν και το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε στην κρατική Δούμα πως είναι απίθανο να επέλθει ένα γρήγορο τέλος των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία. Διαβάστε: Συρία: Τα πλήγματα ρωσικών αεροσκαφών βοηθούν τους τζιχαντιστές 

Πηγή – Stratfor