Ρωσικά SU-27 πάνω απο τη Βαλτική – Κορυφώνεται η ένταση με την Φινλανδία

 Το υπουργείο Αμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι ανίχνευσε πιθανή παραβίαση του φινλανδικού εναερίου χώρου αργά χθες το βράδυ από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, τη δεύτερη σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι έδωσε εντολή για την άμεση απογείωση αεροσκαφών αργά χθες το βράδυ για να αναγνωρίσουν το ρωσικό αεροσκάφος τύπου SU-27 επάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.

«Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα επάνω από τη Βαλτική ήταν έντονη χθες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η φινλανδική Συνοριοφυλακή ερευνά τα περιστατικά.

Τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μετακινούσε τα στρατεύματά της κοντύτερα στα σύνορα εάν η Φινλανδία αποφάσιζε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας θα αποτελούσαν πλέον τμήμα της στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης και θα βρίσκονταν «στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε οτι η Σουηδία θα αποκτήσει δυο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις σ’ενα απο τα δύο νησιά της στη Βαλτική.
Το νησί Γκότλαντ (Gotland) αποτελεί κέντρο στρατιωτικής αμυντικής διαμάχης στη Σουηδία, καθώς η ένταση στη σκανδιναβική περιοχή εντείνεται λόγω των ρωσικών αεροπορικών παραβιάσεων.