Ρωσική εισβολή και προσάρτηση της Λευκορωσίας βλέπει ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ

 Ιδιαίτερα πιθανή θεωρεί ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν μια μελλοντική ρωσική εισβολή και κατοχή της Λευκορωσίας σε συνέντευξή του στην ουκρανική Liga.net.

«Ο βασικός κίνδυνος είναι η επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου που περιλαμβάνει πόλεμο και προσάρτηση στη Λευκορωσία. Εάν η χώρα δεν ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις, θα αντιμετωπίσει ένα τέτοιο σενάριο. Θα συμβούλευα τη Λευκορωσία να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στη δημοκρατία και την ελευθερία », είπε ο 12ος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο η δημοκρατία και η ελευθερία θα εξασφαλίσουν τη Λευκορωσία από τη Ρωσική επιθετικότητα.

«Θυμόμαστε τις δηλώσεις του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. ο οποίος είπε ότι η Λευκορωσία πρέπει να γίνει μέρος της «μεγάλης ρωσικής ισχύος», όπως και η χερσόνησος της Κριμαίας. «Και θα ήθελα η Λευκορωσία να λάβει περισσότερη βοήθεια από τη Δύση. Αλλά πρέπει να δούμε τη μετάβαση της Λευκορωσίας στην ελευθερία και τη δημοκρατία» , τόνισε ο Ράσμουσεν, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσνενκο.

Ωστόσο, είναι λίγο επιφυλακτικός όσον αφορά την πρόθεση του Λευκορωσικού προέδρου Alyaksandr Lukashenka να αναλάβει την απαραίτητη μεταρρυθμιστική δράση και να πραγματοποιήσει μια στροφή στην πολιτική του.

«Ναι, δεν θέλει να το κάνει αυτό. Αλλά και ο Λουκασένκα δεν θέλει να ζήσει υπό την πίεση του Πούτιν. Πρέπει να επιλέξει μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της ρωσικής επιρροής», πρόσθεσε.

Πηγή Belsat.eu