Ρωσικό υποβρύχιο υπερόπλο ξεκινάει δοκιμές

Ένα νέο ρωσικο υποβρύχιο με τεχνολογία στέλθ, που εχει χαρακτηριστεί απο το ΝΑΤΟ ως «μαύρη τρύπα» γιατι περναέι απαρατήρητο, εχει ξεκινήσει τις δοκιμές. Ωστοσο πρεπει πρώτα να πραγματοποιήσει ενα ταξίδι 4.630 χιλιομέτρων προς τη Θάλασσα του Μπάρεντς στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας.

“Το πλήρωμα του μικτής πρόωσης υποβρυχίου Rostov on Don που παραδόθηκε στο ρωσικό Ναυτικό από τα Admiralty Shipyeards άρχισε τις προετοιμασίες για να περάσει απο τη Βαλτική Θάλασσα στη Θάλασσα του Μπάρεντς,» δήλωσε ο ναύαρχος Ιγκόρ Ντυγκάλο από το Ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πριν το υποβρύχιο ξεκινήσει,  θα πρέπει να ταξιδέψει περίπου 2.500 ναυτικά μίλια (4.630 χιλιόμετρα) από την Αγία Πετρούπολη προς τη Θάλασσα του Μπάρεντς, στη βόρεια Ρωσία. Μετά την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων δοκιμών, το υποβρύχιο θα ταξιδέψει στη μελλοντική μόνιμη έδρα της υπηρεσίας στο λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι το δεύτερο υποβρύχιο από έξι που έχουν προγραμματιστεί για το στόλο της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το τέλος του 2016.

Υπο το κωδικό όνομα του ΝΑΤΟ «Improved Kilo», το Rostov on Don είναι το πρώτο υποδειγμα δοκιμών υποβρύχιο της τρίτης γενιάς υποβρυχίων της τάξης Varshavyanka (Πρόγραμμα 636). Το μικτής πρόωσης (ηλεκτροκινητήρας και diesel) υποβρύχιο με τεχνολογία στέλθ είναι το πιο αθόρυβο στον κόσμο. Διαθέτει επίσης εξελιγμένες μαχητικές ικανότητες, και το σχετικά μικρό μέγεθός του, το καθιστα ιδιαιτερα ευέλικτο σε ρηχά νερά.

Το υποβρύχιο φέρει τορπίλες 533 χιλιοστών και εκτος απο τους πυραύλους Cruise διαθέτει οκτώ πυραυλους επιφανείας-αέρος. Το εκτόπισμα του είναι 4.000 τόνοι, η υποβρύχια ταχύτητα του φτάνει τους 40 κόμβους (73 χιλιόμετρα/ώρα), και το μέγιστο βάθος κατάδυσης του είναι 300 μέτρα. Το πλήρωμά του αποτελείται από 52 άτομα και μπορεί να ειναι αυτόνομο για 45 ημέρες.

Το ΝΑΤΟ έχει αποκαλέσει αυτό το είδος του υποβρυχίου «μαύρη τρύπα» λόγω της ικανότητάς του να περνάει απαρατήρητα.

Τα υποβρύχια της τάξεως Varshavyanka εποπτεύονται τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή – RT
Μετάφραση – OnAlert.gr