H Αθήνα σήκωσε το γάντι που της πέταξε η Μόσχα: Ασύμμετρη κίνηση, βρείτε αποδείξεις

H Αθήνα σήκωσε το γάντι που της πέταξε η Μόσχα με τις απελάσεις των στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήριζαν στο OnAlert ως ασύμμετρη κίνηση την απόφαση της Ρωσίας, να απελάσει τον εμπορικό ακόλουθο και τον υπεύθυνο επικοινωνιών της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας, απαγορεύοντας την είσοδο στον στενό συνεργάτη του Νίκου Κοτζιά και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης μάλιστα, η κίνηση της Ρωσίας δεν στηρίζεται σε γεγονότα και αποδείξεις, τονίζοντας ότι στην περίπτωση των Ρώσων αξιωματούχων που απελάθηκαν, συνέντρεχαν οι συγκεκριμένοι παράμετροι. Τόνιζαν δε, ότι η Αθήνα ήδη εξετάσει την επόμενη κίνηση της. 

Το χρονικό
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων Tass, με εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, απελάθηκαν ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών. Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στον Έλληνα πρέσβη της Μόσχας, Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ για να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Εκείνος, από την πλευρά του, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποβάλλοντας υπόμνημα.

Η κλήση του αφορούσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων αξιωματούχων. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη πως Ρώσοι διπλωμάτες σχεδίαζαν να μπλοκάρουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.