Ρώσος αναλυτής για τα σχέδια της Τουρκίας στην Κύπρο: Είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο

«Δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανέναν», σχολιάζει στο Sputnik ρώσος αναλυτής και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή.

Τα σχέδια της Τουρκίας για τη δημιουργία βάσης του Πολεμικού Ναυτικού στα Κατεχόμενα της Κύπρου, τον ρόλο του Ισραήλ, τη θέση της Ρωσίας αλλά και την ενδεχόμενη αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τέτοια κίνηση, σχολιάζει ο Israel Shamir, αναλυτής και εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή.

Με αφορμή το δημοσίευμα της Yeni Safak, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτό το βήμα με σκοπό να προστατέψει τα τουρκικά συμφέροντα στη Μεσόγειο, ο ρώσος εμπειρογνώμονας μιλά στο Sputnik, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανέναν».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο είναι εξωεδαφικές αεροπορικές βάσεις», υπενθυμίζοντας πως «δεν θεωρούνται κυπριακή περιοχή, αλλά έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας». «Είναι ένα πονηρό νομικό τέχνασμα που οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν όταν παρείχαν υπό όρους ανεξαρτησία στην Κύπρο», συμπληρώνει.

Για τον ρόλο του Ισραήλ ο ρώσος αναλυτής αναφέρει ότι «διαδραματίζει μεγάλο ρόλο εκεί, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κέντρο φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Μεσογείου μέσω της Κύπρου». Η παρουσία της Τουρκίας εκεί, εξηγεί, «θα δημιουργήσει εμπόδιο».

Όσον αφορά, τέλος, τη θέση της Ρωσίας, ο κ. Shamir υπογραμμίζει πως «η Μόσχα θεωρεί ότι η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη είναι μία προσωρινή κατάσταση που μπορεί να ξεπεραστεί, ότι είναι δυνατή η ένωση των Κατεχόμενων με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Israel Shamir στο Sputnik:

Δεν θα υπάρχει «περιορισμός χώρου» για δύο βρετανικές βάσεις και μία τουρκική για την Κύπρο;

Όχι μόνο, είναι και το Ισραήλ, διασφαλίζοντας την αυξανόμενη παρουσία του εκεί. Υπήρχαν ανέκαθεν πολλά και περίπλοκα συμφέροντα γύρω από την Κύπρο. Μην ξεχνάτε ότι οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν είναι απλά βάσεις, είναι εξωεδαφικές αεροπορικές βάσεις. Δεν θεωρούνται κυπριακή περιοχή, αλλά έδαφος της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι ένα πονηρό νομικό τέχνασμα που οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν όταν παρείχαν υπό όρους ανεξαρτησία στην Κύπρο.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει βάση του Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Πώς θα αντιδράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή τη γειτνίαση;

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καλωσορίσει ένα τέτοιο γεγονός. Αλλά ούτε και η Ρωσία θα το καλωσορίσει, παρά τις καλές σχέσεις που έχει τώρα με την Τουρκία. Η Ρωσία υποστηρίζει διαρκώς την εδαφική ακεραιότητα. Η Μόσχα θεωρεί ότι η διαίρεση της Κύπρου σε δύο κράτη είναι μία προσωρινή κατάσταση που μπορεί να ξεπεραστεί, ότι είναι δυνατή η ένωση των Κατεχόμενων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτή την έννοια, η Ρωσία δεν θα δεχτεί αυτό το βήμα. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η Ρωσία, πιθανώς, δεν θα είναι η πιο δυνατή φωνή ενάντια σε κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα υπάρξουν και ενθουσιώδη χειροκροτήματα στο Κρεμλίνο.

Είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο; Πώς μπορεί η Τουρκία να ελέγξει το έδαφος της Κύπρου, αν είναι κατεχόμενο;

Ζούμε σε περιόδους που είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. Ποιο δικαίωμα έχουν οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν στρατιωτική βάση στη Συρία, η οποία διαμαρτύρεται κάθε μέρα; Ποιο δικαίωμα έχει η Αμερική να διατηρεί στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα; Όταν μιλάμε για στρατιωτικές βάσεις, αυτές δεν γίνονται πάντα σε συνάρτηση με τα παγκόσμια πρότυπα. Αυτό είναι αποκλειστικά το «δικαίωμα της εξουσίας». Δεν υπάρχει διεθνής νομοθεσία που να επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν βασίζεται εντελώς στην ιδέα του διεθνούς δικαίου.

Πώς εξηγείτε αυτό το σχέδιο; Ποιοι στόχοι βρίσκονται πίσω από μία τέτοια κίνηση;

Υπάρχουν μεγάλα σχέδια που σχετίζονται τη δεδομένη στιγμή με την Κύπρο, στα οποία εμπλέκεται το Ισραήλ. Διαδραματίζει μεγάλο ρόλο εκεί, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα κέντρο φυσικού αερίου που θα διοχετεύει φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Μεσογείου μέσω της Κύπρου. Η Τουρκία δεν εγκρίνει ένα τέτοιο σχέδιο και υπό αυτή την έννοια, μια τουρκική βάση θα δημιουργήσει εμπόδιο στο Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει θα πρέπει να λάβει υπόψη. Έτσι, δεν θα είναι όλα απλά και ομαλά — να κατασκευαστεί δηλαδή ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα έπρεπε να ανήκει στον λαό της Γάζας και όχι στο Ισραήλ. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση με πολλά διαφορετικά συμφέροντα. Η Τουρκία έτσι παίρνει ενεργό ρόλο σε αυτό το περίπλοκο παιχνίδι.

Πηγή: Sputnik