Ρώσος στρατιώτης επιβεβαιώνει τη Ρωσική παρουσία στην Ουκρανία

Αποδείξεις για ενεργή ανάμειξη της Ρωσίας εντός του Ουκρανικού εδάφους φέρεται να έχει η στη διάθεσή της η Ουκρανία έπειτα από μαρτυρίες ενός ρώσου στρατιώτη. Ο τραυματισμένος στρατιώτης δήλωσε πως κατασκοπεύει υπέρ της Ρωσίας ενώ αναγνώρισε τον Alexander Alexandrov ο οποίος κατάγεται από την κεντρική Ρωσία και δρα εκ μέρους των ρωσικών ειδικών δυνάμεων που υπόκεινται στην ρωσική αντικατασκοπεία.

Οι Ουκρανικές αρχές χθες Τρίτη έδωσαν στην δημοσιότητα το βίντεο με τους δύο στρατιώτες – οι οποίοι ειχαν συλληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα κατα την διάρκεια ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. Το βίντεο σύμφωνα με αξιωματουχους στο Κίεβο αποδεικνύει οτι η Ρωσία είχε άμεσα εμπλακεί στον πόλεμο.
Οι δύο τραυματίες , οι οποίοι ειναι υπό φρούρηση στο νοσοκομείο του Κίεβου, είναι τώρα στο επίκεντρο της μάχης δημοσίων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Ουκρανία ελπίζει ότι δείχνει μια άμεση σχέση μεταξύ του Κρεμλίνου και των φιλόρωσων αυτονομιστών που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία.

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσαν ότι είχαν επισκεφτεί τους άνδρες και τους βρήκε να είναι σε καλή κατάσταση. Δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση αμέσως μετά την επίσκεψη.

Τo βίντεο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο ενώ η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται κάθε ανάμειξη. Η Ουκρανική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει από δίκη τους δύο στρατιώτες για τρομοκρατικές ενέργειες επί του εδάφους.

Η έκθεση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης μιλάει επίσης για ισχυρή ρωσική παρουσία στην Ουκρανία, ενώ υποστηρίζει πως γύρω στους 200 Ρώσους στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στην Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: Foreign Policy/Deutsche Welle
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert