S-300: Η εγκατάστασή του συστήματος αεράμυνας στη Συρία δεν απειλεί το Ισραήλ

Η απόφαση της Ρωσίας να προμηθεύσει τη Συρία με τα συστήματα αεράμυνας S-300 δεν πρέπει να θεωρηθεί ως επιθετική πρόκληση  για το Ισραήλ, αλλά ως αντίδραση  για το  δυστύχημα του αεροσκάφους Il-20, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ισραήλ, Αντόλι Βίκτοτοφ, δήλωσε στην εφημερίδα «The Times of Israel» ότι οι παραδόσεις S-300 δεν πρέπει να θεωρούνται ως «τιμωρία».

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Μόσχα παρείχε στη Συρία τα συστήματα S-300 «επειδή οι ρωσικές αρχές πρέπει να υπερασπιστούν τη ζωή των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία».

Ο πρέσβης κάλεσε επίσης το δυστύχημα Il-20 ένα πολύ σοβαρό συμβάν και επεσήμανε ότι τέτοια περιστατικά έπρεπε να αποφευχθούν στο μέλλον.

Στις 2 Οκτωβρίου, η Μόσχα ολοκλήρωσε την παράδοση συστημάτων S-300 στη Δαμασκό σε προσπάθεια να αυξήσει την ασφάλεια των ρωσικών στρατευμάτων που εγκαταστάθηκαν στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η αναβάθμιση της εναέριας άμυνας ανακοινώθηκε  μετά την κατάρριψη ενός στρατιωτικού αεροσκάφους της τύπου  Il-20 στις 17 Σεπτεμβρίου από πυραύλο που εκτόξευσε  σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας S-200,  που στόχευε σραηλινά μαχητικά  F-16 που πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές στη Λατάκια.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε για τη συντριβή του αεροσκάφους, την  Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούσαν το ρωσικό αεροσκάφος ως «ασπίδα» κατά των συστημάτων αεροπορικής άμυνας της Συρίας.

Το Ισραήλ, με τη σειρά του, εξέφρασε ανησυχίες για την απόφαση της Ρωσίας να προμηθεύσει τη Συρία με τους  S-300, λέγοντας ότι η Δαμασκός θα είναι σε θέση να ελέγξει τον ισραηλινό εναέριο χώρο μετά την εγκατάσταση αυτών  των συστημάτων.

Πηγή: Sputnik