S-300: H παράδοση τους ήταν ένα επίκαιρο βήμα σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Συρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem δήλωσε την Κυριακή ότι οι παραδόσεις των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300 ήταν «ένα επίκαιρο βήμα».

«Είναι ένα σύστημα που είναι αμυντικό στη φύση του και όχι προσβλητικό και προορίζεται για την άμυνα του Συριακού εναέριου χώρου. Αν αναλύσουμε τη σημασία της προστασίας του Συριακού Εναέριου Χώρου, θα δούμε ότι αντικατοπτρίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά όχι τον πόλεμο. Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι ένα πολύ επίκαιρο βήμα και είμαστε πολύ ευγνώμονες στη Ρωσία για τις προσπάθειές της «, ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του.

Ο Muallem τόνισε επίσης ότι τα συστήματα έχουν επαρκή ικανότητα να ανταποκρίνονται στις ισραηλινές απειλές για τη χώρα.

«Σε κάθε περίπτωση, το S-300 είναι αρκετό για να ανταποκριθεί σε αυτές τις απειλές», ανέφερε ο υπουργός στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα RT, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τις ισραηλινές απειλές σε σχέση με την παρουσία του Ιράν στο έδαφος της Συρίας.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι Ιρανοί στρατιώτες είχαν εγκατασταθεί στο έδαφος της Συρίας για νόμιμους λόγους και με συμβουλευτική ιδιότητα.

«Οι συριακές-ιρανικές σχέσεις δεν αποτελούν θέμα διαπραγμάτευσης. Αυτές οι σχέσεις βασίζονται στις αποφάσεις δύο κυρίαρχων κρατών, υπερασπιζόμενοι την ανεξάρτητη απόφασή τους «, υπογράμμισε ο υπουργός.

Τόνισε ότι εκτιμά ιδιαίτερα την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να παράσχει αυτά τα συστήματα στη Συρία.

Η Ρωσία αποφάσισε να παράσχει στη Συρία τα συστήματα αεράμυνας S-300 μετά από την κατάρρευση ενός ρωσικού αεροσκάφους Il-20 από πυραύλο που ξεκίνησε από τις δυνάμεις της Συρίας νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το συριακό σύστημα στόχευε σε ισραηλινούς αεραγωγούς F-16 που επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις της συριακής επαρχίας Λατάκια. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία για τη λειτουργία του μόνο ένα λεπτό πριν από την επίθεση.

Πηγή: Sputnik