S-300: H Ρωσία ξεκίνησε την παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος στη Συρία

Η παράδοση του συστήματος πυραυλικής άμυνας S-300 στη Συρία έχει ήδη ξεκινήσει, αποκάλυψε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

«Όπως δηλώσαμε δημοσίως, το Ισραήλ διαβεβαίωσε πολλές φορές ότι θα διατηρήσουν μαζί μας το κανάλι απομάκρυνσης που είναι παρόμοιο με αυτό που έχουμε με τις ΗΠΑ. Αυτό ζητούμε σήμερα από το Ισραήλ «, ξεκίνησε ο Λαβρόφ.

«Όταν το Ισραήλ ενέγειρε τις ανησυχίες του σχετικά με τις ιρανικές ή υπέρ-ιρανικές μονάδες που αναπτύχθηκαν σχεδόν στην οριοθετημένη συνοριακή γραμμή με τα Όρη του Γκολάν, καταφέραμε να κατανοήσουμε. Επιπλέον, μέχρι εκείνη τη στιγμή η νότια ζώνη αποξένωσης είχε απελευθερωθεί από τρομοκράτες », είπε.

«Οι ιρανικές μονάδες απέσυραν περισσότερα από 100 χιλιόμετρα όπως μας ζήτησαν οι Ισραηλινοί, από τους Αμερικανούς. Και αντί αυτών οι μονάδες του συριακού στρατού ανέλαβαν θέσεις στα ύψη του Γκολάν, κατά μήκος της οριοθετημένης γραμμής, τότε οι παρατηρητές του ΟΗΕ, για να είναι πιο σωστοί, επέστρεψαν εκεί οι αξιωματικοί της Force Disengagement Observer Force. Η στρατιωτική αστυνομία τους βοηθά επί του παρόντος. Εκφράσαμε ικανοποίηση για όλες τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ισραήλ για την αυτοπεποίθηση στην περιοχή κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν. Διατηρήσαμε όλες μας τις υποσχέσεις », συνέχισε πριν στρέψει την προσοχή του στο σύστημα S-300.

«Η παράδοση έχει ήδη ξεκινήσει. Και όπως είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, μετά το περιστατικό αυτό […] τα μέτρα που θα λάβουμε θα είναι αφιερωμένα στην εξασφάλιση 100% ασφάλειας και ασφάλειας των ανθρώπων μας στη Συρία «, δήλωσε ο Λαβρόφ.