S-300: Το Ισραήλ φοβάται το ρωσικό υπερόπλο στη Συρία

S-300: Το Ισραήλ φοβάται το ρωσικό υπερόπλο στη Συρία!

Το πυραυλικό οπλικό σύστημα εδάφους αέρος S-300 της Ρωσίας είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εργαστεί ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια για να αποτρέψουν την παράδοσή του στο Ιράν και γιατί το Ισραήλ εργάζεται τώρα για να το σταματήσει από τη μετάβαση στη Συρία.

Το πραγματικό ερώτημα είναι οι προθέσεις της Ρωσίας και γιατί ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να παραδώσει το σύστημα στον Συριακό στρατό του Μπασάρ Αλ-Άσαντ. Αυτό που καθιστά τους S-300 έναν λόγο ανησυχίας για το Ισραήλ είναι ότι έχει την ικανότητα να εντοπίζει μέχρι και εκατό στόχους ταυτόχρονα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμπλακεί με 12.

Έχει εμβέλεια περίπου 200 χιλιομέτρων και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε υψόμετρο 27.000 μέτρων. Η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει το σύστημα στη Συρία – καθώς και τα πιο προηγμένα S-400 – αλλά βρίσκονται, μέχρι τώρα, υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού. Τα νέα συστήματα θα δοθούν στους Συριανούς.

Δείτε τη δύναμη πυρός των S-300

Αυτό δημιουργεί δύο προβλήματα για το Ισραήλ. Πρώτον, η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί για να καταρρίψουν τα ισραηλινά αεροσκάφη. Λόγω της μεγάλης εμβέλειας τους, μπορούν να φτάσουν βαθιά στο Ισραήλ και να χτυπήσουν αεροπλάνα που απογειώνονται και προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Ben Gurion, καθώς επίσης και τα αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που επιχειρούν στη Συρία.

Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα η Συρία να δώσει το σύστημα στη Χεζμπολάχ, υπονομεύοντας περαιτέρω την επιχειρησιακή ελευθερία και την υπεροχή του Ισραήλ στην περιοχή.

Το πρόβλημα είναι ότι η παράδοση αυτού του συστήματος στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο. Ο Υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman έχει δηλώσει ότι αν οι S-300 χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ «θα επιτεθούμε εναντίον τους». Η Μόσχα προειδοποίησε πως θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο σύστημα μόλις φτάσει στη Συρία.

Ο στόχος της Ρωσίας φαίνεται να είναι, αφενός, μια προσπάθεια να ενισχυθεί το καθεστώς του Μπασάρ Αλ-Ασάντ που αγωνίζεται να διατηρηθεί στην εξουσία τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την απειλή της παράδοσης του συστήματος στη Συρία ως διπλωματικό μοχλό πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Μέσης Ανατολής.

Προφανώς είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να σταθεροποιηθεί η Συρία, αλλά είναι προς το συμφέρον του κόσμου να μην φτάσουν αυτά τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων και κράτη παρίες.