S-400: Έκλεισε η συμφωνία πώλησης του ρωσικού υπερόπλου στην Ινδία – ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή της πώλησης των ρωσικών υπερσύγχρονων S-400 στην Ινδία. Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στην σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το The Hindu.

Η Ινδία, σχεδιάζει να προμηθευθεί τα αντιαεροπορικά – αντιβαλλιστικά συστήματα S400 από την Ρωσία. Το κατά πολλούς αμυντικούς αναλυτές κορυφαίο σύστημα αεράμυνας και αντιβαλλιστικής προστασίας μακρού βεληνεκούς στον κόσμο στην κατηγορία του θα αναβαθμίσει δραματικά τις δυνατότητες προστασίας στόχων υψηλής σημασίας στην ινδική επικράτεια. Η αγορά αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η συμφωνία, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί, καθώς πρίν από λίγες μέρες συμφωνήθηκε και το κόστος της αγοράς των S-400 και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Πούτιν και του Ινδού Πρωθυπουργού Μόντι, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης της Ινδίας.

Φυσικά, η κίνηση αυτή δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον, όπως έχει συμβεί και με την αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την πώληση των S-400.

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι Η.Π.Α. να επιβάλλουν στο Νέο Δελχί κυρώσεις με βάση τον ψηφισθέντα τον Αύγουστο του 2017 νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων). Βάσει του νόμου αυτού, προβλέπεται η επιβολή κυρώσεων σε χώρες που συνάπτουν συμφωνίες με ρωσικές εταιρίες παροχής αμυντικού υλικού. Η Ινδία έχει ήδη ξεκινήσει εντατικές διπλωματικές επαφές με την ν Ουάσινγκτον για να απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εξαιτίας της πιθανής συμφωνίας της με την Μόσχα.

Δείτε βίντεο με τους S-400 σε δράση: 

 

Με πληροφορίες από The Diplomat και The Hindu.