S-400: Γιατί η Άγκυρα θέλει τόσο πολύ την συμπαραγωγή τους στην Τουρκία

Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να πωλήσει αντιαεροπορικά συστήματα S-400 “Triumf” στην Τουρκία -με την τεχνολογία αιχμής που τους συνοδεύει- ωστόσο εμφανίζεται συγκρατημένη όσον αφορά το ενδεχόμενο παραγωγής απαρτίων τους σε τουρκικά εργοστάσια, αρκούμενη προς το παρόν να μην αποκλείει κάτι τέτοιο “εφόσον η Τουρκία μπορεί”. Όμως η Τουρκία σίγουρα θέλει και δεν το κρύβει. Γιατί όμως το θέλει τόσο πολύ;

Η Άγκυρα θα κάνει τα πάντα για ένα πρόγραμμα συμπαραγωγής στην Τουρκία. Αφενός διότι ενισχύει την ασφάλεια της χώρας, αφετέρου διότι θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση τόσο του στρατιωτικού προσωπικού που θα εμπλακεί στο πρόγραμμα των S-400 όσο και της αμυντικής βιομηχανικής υποδομής, εξηγεί ο καθηγητής Μεσούτ Χακκί Κασίν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ozyegin της Κωνσταντινούπολης και ειδικός σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και στρατηγικής ασφάλειας.

Στρατηγικώς, η αναβάθμιση του ποιοτικού επιπέδου της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε οπλικό σύστημα. Όχι πως το σύστημα καθαυτό δεν είναι σημαντικό για την Άγκυρα, αντιθέτως μάλιστα. Η απόκτησή του προσφέρει μια αξιόπιστη απάντηση στην απειλή των μαχητικών 5ης γενεάς -πέραν της προστασίας εις βάθος των τουρκικών εδαφών- επισημαίνει ο καθηγητής Κασίν. Όμως η προηγμένη τεχνολογία πίσω από τους S-400 είναι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την Τουρκία.

Τυχόν συμπαραγωγή τους θα είναι ένα βήμα -πολύ- μπροστά για την τουρκική βιομηχανία η οποία μετά από προσεκτικές κινήσεις όλα αυτά τα χρόνια με ορατά αποτελέσματα όπως έδειξε η επιτυχής δοκιμή του πυραύλου “Bora” τον προηγούμενο μήνα (διαβάστε περισσότερα εδώ) δηλώνει “έτοιμη” για την πρόκληση. Κατά τον Μεσούτ Χακκί Κασίν, δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε επίπεδο γλώσσας και εκπαίδευσης καθώς οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της συμμετοχής τους στο ΝΑΤΟ έχουν τα πρότυπα για να αντιμετωπίσουν παρόμοια ζητήματα.

Το θέμα είναι αν η Ρωσία θα θελήσει να δώσει όλη την τεχνολογία των S-400 σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία. Κατά πάσα πιθανότητα η έκδοση που θα διατεθεί προς πώληση ίσως διαφέρει από τους “Triumf” που εξοπλίζουν τις ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις. Και βεβαίως, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να… γίνει αυτή η αγορά.