S-400: Η προμήθειά τους στην Ελλάδα δεν παραβιάζει κανένα απολύτως διεθνές καθεστώς

Πολύ επιτυχημένες χαρακτήρισε τις πρόσφατες ελληνορωσικές συναντήσεις κορυφής στη Μόσχα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοφ, εκφράζοντας την ικανοποίηση της χώρας του για τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τη ρωσική ηγεσία, αλλά και εν γένει για την ελληνορωσική συνεργασία.

Παράλληλα, ο κ. Μάσλοφ έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Μόσχα και πως οι διμερείς σχέσεις διαχρονικά ακολουθούν την ανιούσα πορεία.

Σε ενημέρωση που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο κ. Μάσλοφ ξετύλιξε το συνολικό πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και την πραγματοποίηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, και σκιαγράφησε τις θέσεις της Ρωσίας σε μείζονος σημασίας εθνικά θέματα της χώρας μας, όπως το Κυπριακό και η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και σε τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ρωσοτουρκική προσέγγιση που δεν πρέπει να προβληματίζει τους Έλληνες: Οι S-400 είναι αμυντικού χαρακτήρα».

Η ρωσοτουρκική προσέγγιση δεν μπορεί να προβληματίζει τους Έλληνες, επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, είστε σύμμαχοι. Αυτό από μόνο του είναι ένα γεωπολιτικό γεγονός, διαμήνυσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, τόνισε ότι η Ρωσία με την προμήθεια τους δεν παραβιάζει κανένα διεθνές καθεστώς στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και τα συστήματα αυτά είναι αμυντικού χαρακτήρα, όπως και τα S-300 που διαθέτει η Ελλάδα για καθαρά αμυντικούς σκοπούς.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για την εμβάθυνση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο βαθμό που το επιθυμούν οι Έλληνες.

Υπογράμμισε ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε καμία περίπτωση δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. «Η Τουρκία είναι μεγάλη γειτονική χώρα με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε την αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Εκτιμούμε πολύ τον εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο και την οικονομική συνεργασία με την Τουρκία. Αυτή η συνεργασία πρέπει να αναπτύσσεται στην αμοιβαία επωφελή βάση. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας» υποστήριξε.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους στη διαμόρφωση κοινής αρχιτεκτονικής ασφάλειας»

Σε ερώτηση αν προβληματίζει τη Ρωσία η εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο κ. Μάσλοφ απάντησε: «Η συνεργασία μας με την Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις σχέσεις της με άλλα κράτη.

Δεν είμαστε με αυτούς που επίμονα βάζουν άλλες χώρες μπροστά σε ένα λανθασμένο και παράλογο δίλημμα: είτε μαζί μας είτε με άλλους. Βασιζόμαστε στην αρχή της μη παρέμβασης στις υποθέσεις άλλων κρατών, γι’ αυτό ποτέ δεν έχουμε αντιταχθεί στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ τρίτων χωρών».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερος σημαντικός εταίρος για τη Ρωσία και ότι εκτιμά πολύ τη στάση που ανέπτυξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα, ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την επίλυση των σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της, όπως συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους στη διαμόρφωση κοινής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και επισήμανε: «Η επέκταση της στρατιωτικής-οικονομικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο, ιδιαίτερα κοντά στα ρωσικά σύνορα, δεν συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και πάντοτε προκαλεί αντίμετρα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ