S-400: Η Ρωσία «παρκάρει» τα συστήματα στα σύνορα με την Ουκρανία

Το σύγχρονο ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 μαζί με την βασική έκδοση S-300 αναπτύσσονται στην περιοχή Μπέλγκοροντ, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από τις 19 Απριλίου, ο βασικός τους στόχος είναι να καλύψουν τα κύρια σημεία ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του Χαρκόβου, το οποίο έχει «μπλοκαριστεί» από τα βόρεια.

Το σύστημα αεράμυνας S-400 είναι ένα από τα λίγα στρατιωτικά συστήματα της Ρωσίας που δεν έχει καταληφθεί ή καταστραφεί ακόμη από τον ουκρανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυτή η ενίσχυση της αεράμυνας μπορεί να σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η επιτυχία της ουκρανικής αεροπορίας στην περιοχή, η αδυναμία του εχθρού να παράσχει δική της αεράμυνα με μαχητικά αεροσκάφη λόγω υψηλών απωλειών ή ενίσχυση της άμυνας προκειμένου να συγκεντρωθούν πρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Defense Express, παρά την εξαιρετική φήμη των ρωσικών οπλικών συστημάτων, οι S-400 είναι απλώς ένας εκσυγχρονισμός των σοβιετικών S-300. Ωστόσο, δεν το καθιστά λιγότερο ικανό, καθώς διαθέτει ένα πολύ πιο ισχυρό ραντάρ και νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Οι πιο δημοφιλείς από αυτούς είναι οι πύραυλοι 48H6E3 και 40H6E με βεληνεκές 250 και 380 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, πρόκειται για χαρακτηριστικά «μόνο στα χαρτιά», τα οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται μέχρι τώρα στην πραγματικότητα. Αυτό γιατί πολλοί ρωσικοί εξπλισμοί είτε καταστράφηκαν είτε έχουν πέσει στα χέρια των Ουκρανών, όπως τανκς, μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, ακόμη και τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας.

Πηγή: Defense Express / Φωτογραφία αρχείου