S-400: Οι ΗΠΑ προτείνουν εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία – Άγριο «πέσιμο» για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν «εναλλακτικές» στην Τουρκία προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα για την απόκτηση ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν σε συνέντευξή της στο CNN Turk.

«Έχουμε προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία, ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν αν θέλουν να ξεφύγουν από αυτές τις κυρώσεις», επέμεινε η Σέρμαν. «Έχουμε μιλήσει για τρόπους ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Και αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει η Τουρκία. Ελπίζω πως θα βρούμε έναν δρόμο προς τα μπρος», είπε η Αμερικανίδα υφυπουργός.

Η Σέρμαν επισκέφτηκε την Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα – ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία από αξιωματούχο της διοίκησης Μπάιντεν – για να ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει δράση επί του θέματος, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Είτε η Τουρκία θα απομακρύνει το πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από τη χώρα, είτε θα το στείλει πίσω στη Ρωσία: Αυτές είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται επί του παρόντος. Υπήρξαν εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή το Κατάρ ως συμβιβασμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια πρόθεση από την Άγκυρα.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους το Δεκέμβριο του 2020 βάσει νόμου των ΗΠΑ που απαγορεύει σημαντικές στρατιωτικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Η Τουρκία απομακρύνθηκε επίσης από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 από το Πεντάγωνο το 2019, λόγω ανησυχιών για πιθανή ρωσική κατασκοπεία μέσω των S-400.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν επίσης για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Σέρμαν στο CNNTürk την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της.

Η Γουέντι Σέρμαν πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ίνναλ την Πέμπτη, συζητώντας περιφερειακά ζητήματα όπως το Αφγανιστάν και η Συρία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Σέρμαν συναντήθηκε επίσης με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της συνάντησης στο λογαριασμό της στο Twitter.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο CNNTürk, η Σέρμαν είπε ότι συναντήθηκε με επιχειρηματίες και τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία και ότι όλοι συμφώνησαν για το γεγονός ότι η Τουρκία είχε «τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης». Είπε ότι αυτό που η επιχειρηματική κοινότητα έψαχνε ήταν «προβλεψιμότητα», καθώς και υγιείς δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές. «Και αναζητούν το κράτος δικαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για να μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητές της και να κατέχει τη θέση της μεταξύ της διεθνούς κοινότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είπε η Σέρμαν, όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχουν θέσει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των εξωτερικών σχέσεων.

Η Σέρμαν είπε επίσης ότι η αποχώρηση της τουρκικής κυβέρνησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών ήταν επίσης πολύ λυπηρή.

Η Σέρμαν, αναφερόμενη στην αναμενόμενη διμερή συνάντηση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν ένας πολύ σημαντικός και στρατηγικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, με τον οποίο η Ουάσιγκτον συνεργάστηκε στενά στη Λιβύη και το Αφγανιστάν για να διασφαλίσει ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ρωσίας, θα «έπαιζαν» με βάση τους διεθνείς κανόνες και την διεθνή τάξη.

Ο Σέρμαν είπε ότι η συνάντηση μεταξύ ηγετών θα ήταν μια ευκαιρία για τον Μπάιντεν να τονίσει αυτές τις θετικές πτυχές της σχέσης, προσθέτοντας ότι ο Μπάιντεν θα μιλήσει επίσης για την πορεία της Τουρκίας. Σύμφωνα πάντα με την Σέρμαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφράσει τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Τουρκία.

Πηγή: ahvalnews