S-400 vs F-35/F-22: Μπορεί άραγε το ρωσικό σύστημα να ανιχνεύσει τα stealth μαχητικά – ΦΩΤΟ

Μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το F-22. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή διατομή του ραντάρ όταν το F-35 είναι σε λειτουργία χαμηλής ορατότητας και επίσης συνήθως στις μέχρι τώρα πτήσεις του το αεροσκάφος διαθέτει ανακλαστήρες οι οποίοι βελτιώνουν την υπογραφή του στο ραντάρ.

Η Ρωσία, δημιούργησε συστήματα ανίχνευσης πολύ υψηλής συχνότητας τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν το πιο προηγμένο αεροσκάφος τεχνολογίας stealth όπως το F-22 και F-35 εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προυποθέσεις. Αν πρόκειται να στοχευτεί ένα F-22 ή F-35, είναι απαραίτητο ένα σύστημα που λειτουργεί σαν αλυσίδα. Το γεγονός ότι ένα ραντάρ μπορεί να βρει ένα αντικείμενο δεν σημαίνει ότι μπορεί να εντοπιστεί επαρκώς, να στοχευθεί με ακρίβεια και να καταρριφθεί με ένα μόνο βλήμα.

Η διατομή ραντάρ του F-22 (~ 0,0001 m2) είναι μικρότερη από την διατομή ενός πουλιού. Το F-22 αυξάνει την διατομή του ραντάρ για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της βολής πυραύλων όταν ανοίγει ο θάλαμος για την εκτόξευση του εσωτερικά μεταφερόμενου βλήματος, αλλά ακόμη και αυτό είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.

Ένα άλλο πιο σπάνιο κόλπο αφορά ένα μικρό κουτί αλεξίπτωτων το οποίο πέφτει λίγα λεπτά πριν απελευθερωθούν τα όπλα. Λίγο πριν την εκτόξευση των όπλων, αυτό το κιβώτιο προκαλεί μια φωτεινή λάμψη στις οθόνες ραντάρ και μπορεί να προσελκύσει την προσοχή σε ένα άλλο σημείο.

Η υπέρυθρη αναζήτηση και παρακολούθηση του F-35 είναι σε θέση να ανιχνεύσει και να δώσει μια ιδέα για το πού βρίσκονται τα εχθρικά αεροσκάφη, αλλά δεν είναι πιθανό πως θα εντοπιστούν με ακρίβεια και θα καταρριφθούν με ένα μόνο πύραυλο. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος της στόχευσης αεροσκάφους χαμηλής παρατηρησιμότητας, αλλά είναι αμφίβολο ότι η Μόσχα το έχει καταφέρει. Ένα σύστημα υπό μορφή αλυσίδας πρέπει να είναι σε θέση να διακρίνει ταυτόχρονα τις παραπλανήσεις που θα χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη F-22 ή F-35.

Ολοκληρώνοντας, ακόμη και αν τα αμερικανικά αεροσκάφη εντοπιστούν από τα ρωσικά συστήματα, τα τελευταία δεν θα μπορούν τόσο εύκολα να τα ιχνηλατήσουν και να κλειδώσουν τον στόχο για την κατάρριψή του.

Δείτε το tweet του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας: