Σ. Σέρμπος: Τι δείχνει η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη για το μέλλον των ελληνοτουρκικών

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν αποτελούν το μείζον ζήτημα στο πλέγμα των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ-Τουρκίας ενώ οι κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνουν τη γεωπολιτική σημασία που έχει η Τουρκία για τα αμερικανικά συμφέροντα, επισημαίνει ο Σωτήρης Σέρμπος, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά.

Ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αναλύοντας τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζει ότι «σε επίπεδο μεθοδολογικής προσέγγισης είναι σημαντικό να αντιληφθούμε στην Ελλάδα ότι το τρίγωνο των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ-Τουρκίας δεν εξελίσσεται με όρους μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή τις όποιες ζημιές στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας αυτομάτως μπορεί να τις κεφαλαιοποιήσει η Αθήνα. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τη τριγωνική σχέση με όρους θετικού αθροίσματος για τα μεγάλα ζητήματα που τις απασχολούν στην ευρύτερη περιοχή»

Όπως εξηγεί ο κ. Σέρμπος η γεωγραφική θέση της Τουρκίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή είναι ο βασικός λόγος που η Ουάσιγκτον, παρά τις προστριβές της με την Άγκυρα, εξακολουθεί να θεωρεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο τη Τουρκία. «Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ και την πιθανή πλέον αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να επενδύσουν μεσοπρόθεσμα στην Τουρκία έναντι της ρωσικής και ιρανικής επιρροής»

«Δυστυχώς εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουμε κάνει την ανάλυση που απαιτείται για τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη και πως τον αντιλαμβάνονται οι Σύμμαχοι» συνεχίζει ο κ. Σέρμπος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποια είναι τα όρια εξισορρόπησης της Τουρκίας εκ μέρους των εταίρων και συμμάχων, ποιες οι συνέπειες για τα δικά μας συμφέροντα και πως θα κινηθούμε με βάση τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην περιοχή μας. «Ειδικά την περίοδο της θητείας Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί την πολιτική των διμερών συνεταιρισμών με συναλλακτικά χαρακτηριστικά, τακτική η οποία βολεύει τον Ερντογάν που θέλει μέσω διμερών επαφών και συμφωνιών να ενισχύσει τη θέση και την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή.

Για τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο κάδρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, είναι καλύτερο για τη χώρα μας να συμμετέχει στη συνδιαμόρφωση των νέων ισορροπιών στην περιοχή μας και ενός νέου κανονιστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει ακόμη και μία διαπραγμάτευση με τη Τουρκία, παρά να μας παρασύρουν οι εξελίξεις και να οδηγηθούμε όπως-όπως σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. «Ο κάθε Έλληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης: