S-400 στην Τουρκία: Η Άγκυρα θα γίνει όμηρος της Ρωσίας υποστηρίζει αναλυτής

 Η εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία στην καρδιά του δικτύου της αεροπορικής άμυνας θα έχει επιπτώσεις πέρα ​​από τη στρατιωτική σφαίρα και θα κάνει την απόκλιση της από τη Δύση πραγματικότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο Μαρκ Πιερίνι, ερευνητής στο Carnegie Europe .

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν επανειλημμένα αποκλείσει τη πθανότητα να ακυρώσουν μια συμφωνία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για την αγορά των πυραύλων S-400, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ της Τουρκίας. δεδομένου ότι θα μπορούν πλέον να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο την Πέμπτη που απαγορεύει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35 στην Τουρκία.

Τα F 35 και η Τουρκία

Καλά πληροφορημένες πηγές για το πρόγραμμα των F 35 ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη ότι η θέση της Άγκυρας στην παραγωγή των μαχητικών θα μπορούσε να αντικατασταθεί.

Ο Τσαβούσογλου πάντως, μιλώντας στην Αττάλεια σήμερα (Παρασκευή) σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα τιμήσει τη συμφωνία με τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες συζητούν τώρα τις ημερομηνίες παράδοσης.

Ο Πιερίνι ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα δέχονταν καμία πρόσβαση από τη Ρωσία που θα έβλαπτε την ακεραιότητα των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ενώ η Μόσχα είχε ήδη επιβεβαιώσει ότι οι S-400 θα έρθουν μαζί με ρωσικό προσωπικό. Η Τουρκία, από την άλλη, λέει ότι θα λειτουργήσει το σύστημα S-400 χωρίς ρωσική τεχνική βοήθεια, ένα επιχείρημα που δεν είναι πειστικό σύμφωνα με τον Πιερίνι.

Η Τουρκία θα γίνει όμηρος της Ρωσίας

Αντί για στρατηγική ανεξαρτησία, η Άγκυρα θα εισέλθει σε στάδιο εξάρτησης από τη Μόσχα εφόσον οι S-400 εγκατασταθούν στα τέλη του 2019 σε δύο μη ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τον αναλυτή. «Η Τουρκία θα είναι φυλακισμένη στη Ρωσία με τη ρωσική παρουσία στο έδαφός της, αλλα και με ρώσικο υλικό, λογισμικό και προσωπικό. Η εξάρτηση αυτή θα εμβαθυνόταν έτι περισσότερο σε περίπτωση που η Μόσχα πουλήσει επίσης στην Τουρκία τα δικά της μαχητικά, τα Su 57, ως αντικατάσταση για την μη έλευση των F 35 στην Τουρκία

Ο Πιερίνι καταλήγει λέγοντας ότι «Εάν οι S-400 εγκατασταθούν τελικά , η απόκλιση της Τουρκίας από τη Δύση θα γίνει πραγματική.»

Πηγή: Ahval