S 300 στο Ιράν πουλάει η Ρωσία – «Συμφωνία αγκάθι» στην προσπάθεια εκτόνωσης στη Συρία

Η Ρωσία συμφώνησε τελικά να προμηθεύσει στο Ιράν το προηγμένο αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό σύστημα S 300. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει ρεπορτάζ όπου επικαλείται ρωσικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία θα κλείσει στο ταξίδι Πούτιν στην Τεχεράνη τη Παρασκευή.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να δημιουργήσει νέα εμπόδια στη διαδικασία εκτόνωσης της κρίσης στη Συρία. Το Ισραήλ δεν θέλει με κανένα τρόπο το Ιράν να πρμηθευτεί ένα τόσο σύγχρχονο αντιαεροπορικό σύστημα, το οποιο θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο σε ενδεχόμενο αεροπορικό χτύπημα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Η κίνηση της Ρωσίας -που στο παρελθόν είχε ακυρώσει τη προμηθεια- φέρνει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ που δέχονται ισχυρότατες πιέσεις από το Ισραήλ για να προχωρήσουν σε στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράν.

Το Ιράν είχε καταθέσει αγωγή κατά της Ρωσίας όταν η τελυταία ακύρωσε τη συμφωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ο Πούτιν αποφάσισε να ολοκληρωθεί η προμήθεια με προϋπόθεση η Τεχεράνη να αποσύρει την αγωγή της.