S-500: Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Πούτιν την συμπαραγωγή του νέου ρωσικού πυραυλικού συστήματος

Ο Ερντογάν ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν την από κοινού παραγωγή των νέων υπερσύγχρονων ρωσικών αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-500, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε τηλεοπτικό σταθμό.

Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς ένα δικό της σύστημα πυραυλικής άμυνας μεγάλης εμβέλειας ως μέρος της τρέχουσας προσπάθειας για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

Η Άγκυρα προσβλέπει στην από κοινού παραγωγή του νέας γενιάς αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος S-500 με τη Ρωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ.

«Έχω έρθει σε επαφή με τον Πρόεδρο Πούτιν με μια πρόταση για την κοινή παραγωγή του S-500», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο TV 24.

Δεν ανέφερε την απάντηση του Ρώσου Προέδρου στην πρόταση αυτή ή πότε ακριβώς έγινε η παραπάνω πρόταση στον Πούτιν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είχε δώσει στην Άγκυρα δάνειο για να αγοράσει τα πυραυλικά συστήματα S-400 «με πολύ αποδεκτούς όρους».

«Κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο θα προχωρήσουμε στην από κοινού παραγωγή των συστημάτων S-500», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το σύστημα αεράμυνας S-500, το οποίο αντικαθιστά το σημερινό σύστημα S-400, βρίσκεται σε εξέλιξη και προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου έχει δηλώσει ότι το νέο σύστημα θα αρχίσει να παραδίδεται στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2020.

Τον Φεβρουάριο, ο τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκοζίν δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ότι η παραγωγή φορτηγών οχημάτων S-500 και S-400 ήταν ήδη σε εξέλιξη στο Nizhny Novgorod.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν παρατήρησε νωρίτερα ότι, αν ήταν απαραίτητο, η Άγκυρα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400.

Διαβάστε επίσης: S-400: Τρέμουν οι ΗΠΑ το ρωσικό υπερόπλο – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές και τις κυρώσεις – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

«Αυτά είναι αμυντικά συστήματα, οπότε γιατί να μην τα χρησιμοποιήσουμε;» δήλωσε.

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την απόκτηση τεσσάρων συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, τον Δεκέμβριο του 2017. Η αρχική παράδοση του ρωσικού προηγμένου συστήματος πυραύλων στην Τουρκία προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η Άγκυρα θα αγοράσει δύο συστοιχίες S-400 που θα επανδρωθούν από το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας.

Το S-500, για να σχηματίσει την ανώτερη βαθμίδα της αεροδιαστημικής άμυνας της Ρωσίας, αναμένεται να επιτύχει στόχους σε υψόμετρα πάνω από 60 μίλια, ώστε να καταρριφθούν στόχοι που δεν είναι εφικτοί από όλα τα άλλα υπάρχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.

Το σύστημα θα μπορεί να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να εμπλέκεται με δέκα κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων που πετούν με ταχύτητες άνω των τεσσάρων μιλίων το δευτερόλεπτο.

Το S-500 είναι επίσης το μοναδικό σύστημα πυραυλικής άμυνας ικανό να εμπλέκει υπερηχητικούς στόχους.

Διαβάστε επίσης: S-500: Ο εξολοθρευτής των F-35 και F-22 – BINTEO – ΦΩΤΟ

Πηγή Sputnik