S-500: Πόλεμος κατασκόπων για την πρώτη δοκιμή

Ο ρωσικός στρατός εκτέλεσε αθόρυβα τη μακρινότερη δοκιμή πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος στον κόσμο χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα S-500 Prometey, σύμφωνα με αναφορές του CNBC, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές «με άμεση γνώση της αμερικανικής κατασκοπείας σχετικά με το πρόγραμμα όπλων».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της δοκιμής το σύστημα πυραύλων S-500 κατάφερε να καταστρέψει επιτυχώς έναν στόχο «299 μίλια μακριά», ο οποίος φέρεται να ήταν «50 μίλια μακρύτερα από κάθε γνωστό τεστ». Ωστόσο, παρά τις προφανώς πολύ καλά ενημερωμένες πηγές, τα αμερικανικά μέσα παρέλειψαν να αναφέρουν τον ακριβή χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής της δοκιμής.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και ο σχεδιαστής του όπλου Almaz-Antey δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημες δηλώσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του προγράμματος S-500 ή τυχόν υποτιθέμενες δοκιμασίες που μπορεί ή όχι να έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατα.

Το S-500 Prometey είναι το νέο υπερσύγχρονο σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος το οποίο αναμένεται να ενταχθεί στο ρωσικό οπλοστάσιο έως το 2020.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος των χαρακτηριστικών των S-500 παραμένει απόρρητο αυτή τη στιγμή, οι διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες υποδηλώνουν ότι θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να εμπλέκεται με μεγάλο αριθμό στόχων, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, συμβατικών και αεροσκαφών τύπου stealth και υπερηχητικών όπλων.

Το σύστημα αεροπορικής αεράμυνας θα χρησιμοποιεί τον κατευθυνόμενο πύραυλο 40Ν6 μεγάλου βεληνεκούς ικανό να πλήξει στόχους έως 155 μίλια μακριά και ακόμη να χτυπήσει στόχους σε υψόμετρα άνω των 60 μιλίων.

Με πληροφορίες από Amn Al Masdar News και Sputnik