Sa’ar 5: Ισραηλινές κορβέτες αναπτύχθηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα – «Μήνυμα» σε Χούθι και Ιράν [pics, vid]

Ισραηλινές πυραυλοφόρες κορβέτες κλάσης Sa’ar 5 αναπτύχθηκαν σήμερα στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως αναφέρουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε σχετική ανακοίνωση, έπειτα από επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Εικόνες που κοινοποιήθηκαν από τον IDF φαίνεται να δείχνουν κορβέτες Sa’ar 5 να περιπολούν κοντά στο λιμάνι της Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο το Ισραήλ αντιμετωπίζει ως νέο μέτωπο, καθώς ο πόλεμός του κατά της Χαμάς στη Γάζα προκαλεί αντίποινα από δυνάμεις ευθυγραμμιζόμενες με το Ιράν και φίλα προσκείμενες στη Χαμάς σε άλλα μέρη της περιοχής.

Τα χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές πληροφόρησης, οι κορβέτες αυτής της κλάσης έχουν πλήρες εκτόπισμα 1.275 τόνους, μήκος 85,6 μέτρα, ενώ ακόμα μπορούν να αναππτύξουν ταχύτητες έως και 33 κόμβους, με επιχειρησιακή εμβέλεια τα 3.500 ναυτικά μίλια. Διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και μπορούν να φέρουν οργανικό ελικόπτερο για τον ίδιο τύπο αποστολών, ενώ ενσωματώνουν διπλούς τορπιλοσωλήνες των 324 χιλιοστών.

Επίσης, διαθέτουν δύο τετραπλούς εκτοξευτές για πυραύλους επιφανείας – επιφανείας (αντιπλοϊκούς) τύπου Harpoon και σύστημα κάθετης εκτόξευσης (VLS) 32 κελιών για την εκτόξευση πυραύλων επιφανείας – αέρος τύπου Barak. Ακόμα εξοπλίζονται με ένα αυτόματο πυροβόλο των 20 χιλιοστών για εγγύς αεροπορική προστασία τύπου Phalanx και διπλό τηλεχειριζιόμενο οπλικό σύστημα των 25 χιλιοστών τύπου Typhoon.