Σάλεχ αλ Αρούρι: «Ήταν ισραηλινό πλήγμα» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου

Το Ισραήλ διεξήγαγε το πλήγμα, το οποίο σκότωσε τον Σάλεχ αλ Αρούρι, τον δεύτερο στην ιεραρχία της Χαμάς, σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, όπως δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι, 57 ετών, ιδρυτικό μέλος του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα. Αν και επισήμως δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατό του, το Ισραήλ θεωρείται γενικά ότι βρισκόταν πίσω από το πλήγμα αυτό, στο οποίο σκοτώθηκαν άλλα τουλάχιστον έξι μέλη και στελέχη της Χαμάς.

Οι εντάσεις ανέβηκαν κατακόρυφα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, στη Συρία και στο Ιράκ, όπου αμερικανικές βάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο εκατό και πλέον επιθέσεων, καθώς και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι εξαπολύουν πλήγματα εναντίον εμπορικών πλοίων, προκαλώντας προβλήματα στο διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης.

Χθες βράδυ, ο ηγέτης της λιβανικής σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον νέας κλιμάκωσης, αντιδρώντας έντονα στον θάνατο του Σάλεχ αλ Αρούρι.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters