Σαουδική Αραβία: Έτοιμη να αγοράσει Iskander απο τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel Al-Jubeir (Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ¨ δήλωσε ότι η χώρα του συζητά την αγορά τακτικών πυραυλικών συστημάτων Ισκαντέρ.
Οι δηλώσεις έγιναν μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, χθες, Τρίτη στη Μόσχα

“Η Σαουδική Αραβία αναζητά την ενίσχυση των σχέσεων της με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού τομέα», δήλωσε ο ανώτερος διπλωμάτης της Σαουδικής Αραβίας. “Εντατικές επαφές λαμβάνουν χώρα μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών και των ειδικών και από τις δύο χώρες και ειναι υπο συζήτηση ένα ευρύ φάσμα όπλων από τη Ρωσία , συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων Iskander», πρόσθεσε.

Σε περίπτωση επιτυχίας, η συμφωνία θα είναι η πρώτη παράδοση ρωσικών όπλων στη Σαουδική Αραβία. Μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατηρήσει τη θέση του κορυφαίου εξαγωγέα όπλων στο βασίλειο της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για την θρησκεία και την πολιτική Αλέξανδρος Ιγνατενκο δήλωσε ότι μετά από την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα κράτη του Περσικού Κόλπου ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια, φοβούμενοι ότι η συμφωνία θα ελευθερώσει τα χέρια της Τεχεράνης .
Εκτός αυτού, ο Ιγνατενκο δήλωσε στη Gazeta.ru οτι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί συχνά τέτοιες συμφωνίες όπλων για να βελτώσει τις σχέσεις της με κάποιο κράτος.
“Η Σαουδική Αραβία αυτή τη στιγμή έχει βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς DF-21, που αγόρασε από την Κίνα”, γραφει η ιστοσελίδα με τον Θεόδωρο Καρασίκ, ενα άλλο αναλυτη να τονίζει οτι αμφιβάλλει ότι το Ριάντ θα αγοράσει πραγματικά Iskander στο άμεσο μέλλον.

Αξίζει να σημειώσουμς οτι και το 2008 προέκυψαν φήμες οτι η Σαουδική Αραβία είχε προσφερθεί να υπογράψει σημαντικές συμβάσεις όπλων με τη Ρωσική Ομοσπονδία υπο την προϋπόθεση οτι το Κρεμλίνο θα περιόριζε τη συνεργασία του με το Ιράν. Παρόμοιες εκθέσεις προέκυψαν και το 2013 ότι η Σαουδική Αραβία προσέφερε στη Ρωσία μια σαρωτική συμφωνία για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και για να διαφυλάξει τις συμβάσεις φυσικού αερίου της Ρωσίας, αν το Κρεμλίνο σταματούσε να στηρίζει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Αυτή την Τρίτη, κατα την διάρκεια επίσκεψης του Υπουργού της Σαουδικής Αραβίας υπήρξαν έντονες διαφορές απόψεων για την τύχη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πίεσε για την εμπλοκή κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ο ομόλογός του, Adel Al-Jubeir, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ρόλο για τον Άσαντ.
Και οι δύο πάντως συμφώνησαν στην ανάγκη να ενθαρρύνουν τις ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας να ενώσουν τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.

Τα τακτικά πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ είναι σε θέση να χτυπήσουν τόσο μικρού μεγέθους αλλα και μεγάλης επιφάνειας στόχους σε απόσταση έως 500 χιλιομέτρων, να καταστρέψουν πυραύλους και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, όπλα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, αεροσκάφη και ελικόπτερα σε αεροδρόμια, διοικητικά κέντρα και κέντρα επικοινωνιών.

Sputnik
Μετάφραση/Απόδοση – OnAlert