Σαουδική Αραβία: Ρεκόρ αποκεφαλισμών

Τρεις άνδρες στέκονται γονατισμένοι, με δεμένα τα χέρια, πίσω από τη πλάτη. Επίσης τα μάτια τους είναι καλυμμένα. Ο δήμιος κραδαίνει το κυρτό σπαθί. Το τοποθετεί στον αυχένα του πρώτου άνδρα, το σηκώνει ψηλά και το κεφάλι πέφτει. Ακολουθεί το ίδιο στον δεύτερο και στον τρίτο. Το πλήθος που παρακολουθούσε την εκτέλεση στη πλατεία αρχίζει να αποχωρεί.

Η παραπάνω σκηνή θα μπορούσε να περιγράφει ένα επεισόδιο των μεσαιωνικών χρόνων. Και όμως είναι σύγχρονη και μάλιστα πολύ συνηθισμένη στην Σαουδική Αραβία.

Οι δημόσιες εκτελέσεις στην Σαουδική Αραβία αποτελούν, πλέον, καθημερινό θέαμα,σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τις περισσότερες, αναλογικά, εκτελέσεις, στον κόσμο. Το 2014 εκτελέστηκαν δημόσια 83 άνθρωποι στην Σαουδική Αραβία, αριθμός που αποτελεί νέο “ρεκόρ”. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, με τον δεκαπλάσιο πληθυσμό, το 2014, εκτελέστηκαν 32 άνθρωποι.

Η ποινή του θανάτου στην Σαουδική Αραβία επιβάλλεται σε ειδεχθή εγκλήματα, όπως ο φόνος, η αποστασία από το Ισλάμ, η διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και σε λιγότερα βαριά εγκλήματα, όπως το λαθρεμπόριο ή η μαγεία. Τα δε σώματα των εκτελεσθέντων παραμένουν σε κοινή θέα, για ένα διάστημα, προς “παραδειγματισμό”.

Ωστόσο η αύξηση των εκτελέσεων στη χώρα δεν έχει τόσο να κάνει με την αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά αποτελεί επιλογή του σαουδαραβικού καθεστώτος, το οποίο επιθυμεί να σκληρύνει την στάση του, στο εσωτερικό.

Η Σαουδική Αραβία υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και γενικά τους ακραίους ισλαμιστές σε Αίγυπτο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη. Τώρα όμως που η χώρα υποχρεώθηκε να αλλάξει στάση, το καθεστώτος τρέμει στην ιδέα τι θα συμβεί αν οι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, Σαουδάραβες ακραίοι ισλαμιστές που εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, επιστρέψουν στη χώρα.

Επίσης η σημαντική σιιτική μειονότητα στη χώρα υφίσταται συνεχώς πίεση, αν όχι διώξεις από το σουνιτικό καθεστώς, αποτελώντας μια ακόμα πηγή ανησυχίας για το καθεστώτος. Τον περασμένο Οκτώβριο το καθεστώς εκτέλεσε τον θρησκευτικό ηγέτη των σιιτών για να τους κόψει κάθε διάθεση για πρόκληση αναταραχής. Αλλά και οι σουνίτες που δεν συμφωνούν με το καθεστώτος αντιμετωπίζουν το σπαθί του δημίου.

Σήμερα η Σαουδική Αραβία ρίχνει τις τιμές του πετρελαίου, με σκοπό να πλήξει το Ιράν, τον βασικό της περιφερειακό αντίπαλο και τη Ρωσία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Ωστόσο το παιχνίδι με τις τιμές του πετρελαίου είναι επικίνδυνο, καθώς η χώρα ζει από το πετρέλαιο, χρηματοδοτεί τα ταμεία πρόνοιας και πληρώνει τους μισθούς του υπερεκτεταμένου δημόσιου τομέα της οικονομίας της.

Το καθεστώς έχει δημιουργήσει αποθεματικό, σε ξένο συνάλλαγμα, για να αντιμετωπίσει τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου. Τα αποθεματικά κεφάλαια όμως δεν θα επαρκέσουν για πάντα. Έτσι το καθεστώς προλαβαίνει κάθε πιθανότητα εναντίον του διαμαρτυρίας, παίρνοντας μερικά κεφάλια, προκαταβολικά, απλώς για σιγουριά…

Πηγή: War is boring
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert