Σαουδική Αραβία – Οριστικά δεν αλλάζει πετρελαϊκή πολιτική

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πλέον ότι η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να αλλάξει την πετρελαϊκή της πολιτική, παρά την άνοδο στον θρόνο του νέου βασιλιά της Σαλμάν. Ο νέος Σαουδάραβας μονάρχης προχώρησε σε αλλαγές προσώπων στον κρατικό μηχανισμό, αλλά άφησε στη θέση του τον υπουργό Πετρελαίου Αλί αλ Ναϊμί.

Ο αλ Ναϊμί θεωρείται ο εμπνευστής της πετρελαϊκής πολιτικής της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προβλέπει αύξηση της παραγωγής παρά την πτώση των τιμών, διεθνώς, ώστε να κρατηθούν αγορές και να πληγεί το Ιράν και η Ρωσία.

Η μη αντικατάσταση του αλ Ναϊμί σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί, λόγω των διεθνών εξελίξεων. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι και εντός του 2015 οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν χαμηλά, όχι πάνω από τα 55δολάρια το βαρέλι.

Ο νέος βασιλιάς, πάντως, προχώρησε σε αλλαγές, στον κρατικό μηχανισμό, οι οποίες, πιστεύεται, πως αντανακλούν τις προθέσεις του να προχωρήσει σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

Σε πρώτο χρόνο, έδιωξε δύο γιους του νεκρού προκατόχου του Αμπτουλάχ, από θέσεις κλειδιά – ήταν κυβερνήτες της πρωτεύουσας Ριάντ και της Μέκκα. Παραδοσιακά τις θέσεις αυτές κατέχουν, στην Σαουδική Αραβία, πρίγκιπες του βασιλικού οίκου που προορίζονται για ανώτερα αξιώματα.

Επίσης εκδίωξε κληρικούς που μέχρι τώρα ήλεγχαν το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Θρησκευτική Αστυνομία. Επίσης τοποθέτησε νέο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου κεφαλαίων και αντικατέστησε τους υπουργούς αγροτικής παραγωγής, και παιδείας.

Πηγή: Reuters
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert