Σαουδική Αραβία: Aνοίγει και πάλι η πρεσβεία του Ιράν – Αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις

Αντιπροσωπεία του Ιράν έφτασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για να προετοιμάσει το εκ νέου άνοιγμα της πρεσβείας της Τεχεράνης εκεί, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, βάσει συμφωνίας για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και είχαν τις πρώτες επίσημες συνομιλίες επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών για πάνω από επτά χρόνια, μετά τη συμφωνία που συνήφθη με τη μεσολάβηση της Κίνας για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κορυφαίες περιφερειακές δυνάμεις.

«Η ιρανική αντιπροσωπεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο Ριάντ και στην Τζέντα για τη σύσταση της πρεσβείας και του γενικού προξενείου», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν διέκοψαν τις σχέσεις τους το 2016 ύστερα από την επίθεση σε σαουδαραβικές διπλωματικές αποστολές στην Τεχεράνη και τη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, από διαδηλωτές, μετά την εκτέλεση από το Ριάντ εξέχοντα σιίτη ιερωμένου.

Η συμφωνία που συνήφθη τον Μάρτιο στο Πεκίνο ανάμεσα στην Τεχεράνη και στο Ριάντ θα επιτρέψει στις δύο χώρες να ξανανοίξουν τις πρεσβείες τους ως τα μέσα Μαΐου και να θέσουν σε εφαρμογή συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και ασφάλειας που είχαν υπογράψει πριν από πάνω από 20 χρόνια.

Η προσέγγισή τους αναμένεται να τιμηθεί επισήμως με αφορμή επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσί στο Ριάντ όπου προσεκλήθη από τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας. Η επίσκεψη αυτή προβλέπεται να γίνει μετά το Ραμαζάνι, στα τέλη Απριλίου.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφία αρχείου Reuters