Σαουδική Αραβία: Πύραυλος των ανταρτών Χούθι «χτύπησε» εγκαταστάσεις της Aramco [vid]

Μια πετρελαϊκή εγκατάσταση της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Aramco που βρίσκεται στη Τζέντα στην Σαουδική Αραβία χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την πολιτοφυλακή των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σήμερα Παρασκευή, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις, μεταξύ άλλων εναντίον εγκαταστάσεων της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Aramco , στο νότιο τμήμα του σουνιτικού βασιλείου.

Κατά τη συμμαχία, αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) των Χούθι στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας. Η περιοχή γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων των Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, με UAVs και βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι Χούθι βάζουν συχνά στο στόχαστρο αεροδρόμια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αργού στον κόσμο, επειδή το Ριάντ είναι επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας που πολεμά εναντίον τους.

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου επικρατεί ήδη πυρετός εξαιτίας των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εκατομμύρια άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί· το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει. Το μεγαλύτερο μέρος του άμαχου πληθυσμού απειλείται από λιμό. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στη χώρα μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.