SDF: Κατ’ αρχήν συμφωνία για την ένταξη των Κούρδων μαχητών στον επίσημο συριακό στρατό

Μαχητές των SDF / REUTERS / Orhan Qereman

Ο επικεφαλής των Κούρδων της Συρίας, Μαζλούμ Αμπντί, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κατέληξε σε «κατ’ αρχήν συμφωνία» με την κεντρική εξουσία στη Δαμασκό για την ενσωμάτωση των κουρδικών στρατευμάτων SDF στους κόλπους των συριακών δυνάμεων ασφαλείας.

«Καταλήξαμε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το μηχανισμό ενσωμάτωσης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των (κουρδικών) δυνάμεων εσωτερικής ασφαλείας στους κόλπους των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών», δήλωσε ο Αμπντί στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Γαλλικό Πρακτορείο σε στρατιωτική βάση της πόλης Αλ-Χάσακα, στη βορειοανατολική Συρία.

Πρόσφατα, συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στους Κούρδους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί εκεχειρία στις 7 Οκτωβρίου 2025.

Τις τελευταίες ημέρες, ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν γύρω από το Χαλέπι, την πόλη στη βόρεια Συρία που ελέγχουν οι Κούρδοι. Σποραδικές συγκρούσεις ξέσπασαν στα περίχωρα της περιοχής και ο συριακός στρατός περικύκλωσε τις κουρδικές συνοικίες.

Οι πρόσφατες διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών επισκιάζουν μια συμφωνία ορόσημο που υπογράφτηκε τον Μάρτιο ανάμεσα στις υπό κουρδική ηγεσία SDF και τη νέα υπό ισλαμική ηγεσία κυβέρνηση της Συρίας για την ενσωμάτωση της περιφερειακής δύναμης στους κρατικούς θεσμούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ