Σε ανοιχτή γραμμή οι στρατηγοί ΗΠΑ και Ρωσίας για την Συρία

Σε ανοιχτή γραμμή οι στρατηγοί ΗΠΑ και Ρωσίας για την Συρία. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Valery Gerasimov είχε υποβάλει επιστολή στον Πρόεδρο των Γενικών Διευθυντών Προσωπικού των ΗΠΑ, στρατηγό Joseph Dunford, σχετικά με την κατάσταση στη Συρία τον Ιούλιο.

Νωρίτερα, διάφορα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο Γκερασίμοφ είχε ενημερώσει τις ανώτατες κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ σε επιστολή σχετικά με την πρόταση της Μόσχας να συνεργαστεί για την αποκατάσταση της Συρίας.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός του Στρατού, Valery Gerasimov, απάντησε στο αίτημα του Joseph Dunford μετά τη συνάντηση του Ελσίνκι στις 8 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ενημερώνοντας τον συνάδελφό του για τα μέτρα που ανέλαβε η Ρωσική Ομοσπονδία μαζί με τη συριακή κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας «, δήλωσε το υπουργείο το Σάββατο.

Εν τω μεταξύ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δεν κατάφερε να «συνάψει συμφωνίες για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου των επαφών μόνο κατόπιν διαβουλεύσεων και με τις δύο πλευρές».

«Ο υπάρχων δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας και των Γενικών Επιτελείων των Ηνωμένων Πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών καθιστά δυνατή την πρόληψη συμβάντων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο κρατών. Αναμένουμε από την αμερικανική πλευρά να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη παραβιάσεων των αμοιβαίων συμφωνιών στο μέλλον », σημείωσε το υπουργείο.

Η επιστολή επικεντρώθηκε στην ετοιμότητα της Ρωσίας να διαπραγματευτεί το ζήτημα της επιστροφής των θυμάτων από το στρατόπεδο Rukban που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη Al-Tanf στους οικείους τους, με τις συριακές αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα πρότεινε επίσης τη διαπραγμάτευση των ζητημάτων ανθρωπιστικής άρσης ναρκοπεδίων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της Raqqa, που ασχολείται με άλλα ανθρωπιστικά προβλήματα πρώτης προτεραιότητας για την επιστροφή στην ειρηνική ζωή στη Συρία το συντομότερο δυνατόν και την εξουδετέρωση των προσπαθειών των τρομοκρατών να στρατολογούν πρόσφυγες. 

ΠΗΓΗ: TASS