«Σε ετοιμότητα» η Ρωσία: Διεξάγει νέα στρατιωτικά γυμνάσια στο Τατζικιστάν

Περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιωτικοί συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις που άρχισαν στο Τατζικιστάν και θα διαρκέσουν ένα μήνα, μια εβδομάδα μετά την λήξη των προηγούμενων στρατιωτικών ασκήσεων, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο την κεντρική στρατιωτική διοίκηση στη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει την στρατιωτική της δραστηριότητα και ενισχύσει την στρατιωτική της βάση στο Τατζικιστάν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την ανάληψη της εξουσίας από του Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται πως πριν μια εβδομάδα, η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στη βόρεια-κεντρική Κίνα στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες. Τα γυμνάσια Sibu/Cooperation-2021 στην επαρχία Νίνγκσια αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού από τη διεθνή κοινότητα για ενδείξεις αν η Κίνα και η Ρωσία διευρύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία, καθώς βρίσκονται αμφότερες σε αντιπαράθεση με τη Δύση.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε σημειώσει πως στα γυμνάσια, Ρώσοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν για πρώτη φορά κινεζικά όπλα. Η Μόσχα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi-Su-30SM, μηχανοκίνητες ομάδες πεζικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στα γυμνάσια που επικεντρώνονται στην αντιτρομοκρατία, ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να είναι de facto στην εξουσία, δημιουργεί έναν πονοκέφαλο για τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters