Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Αίγυπτος

Ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ αφού ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά.
Όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού Οσάμα Σακάρ δήλωσε πως η «κατάσταση ετοιμότητας» ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις δύο επαρχίες εξαιτίας της επίθεσης.

Η επίθεση, η οποία ήταν η τελευταία σε μια σειρά επεισοδίων σχετικών με την ασφάλεια στην περιοχή αυτή, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Δεν είναι σαφές αν τα επεισόδια ήταν συντονισμένα και αποτελούσαν αντίδραση στην καθαίρεσή του.

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, λίγες μόλις ώρες μετά την αποκατάστασή του στη θέση αυτή, επικαλούμενος εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων στην εξέταση δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του.

Ο Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή επί εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ, είχε παυθεί το Νοέμβριο 2012 από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έχει τώρα καθαιρεθεί. Είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα με απόφαση της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) ανέστειλε σήμερα τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητές της, μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις.

Η αναστολή της συμμετοχής στην παναφρικανική αυτή οργάνωση είναι η συνηθισμένη απάντηση της ΑΕ σε οποιαδήποτε διακοπή της συνταγματικής διακυβέρνησης σε κράτος μέλος της.

«Σύμφωνα με την αρμοδιότητα που έχει από τα αρμόδια όργανα της ΑΕ, το Συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις δραστηριότητες της ΑΕ μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου ο Αντμόρε Καμπούτζι, γραμματέας του Συμβουλίου.