«Σε κατάσταση πανικού το Κρεμλίνο» – «Η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορα»

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

Ρωσία - Ουκρανία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση.

“Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία”, επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο. Και καταδεικνύει επίσης ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά “χάρη στη μαζική στήριξη (…) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα δημοψηφίσματα, που θέλουν να πραγματοποιήσουν οι αυτονομιστές στις επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για την ένταξη των περιοχών αυτών στη Ρωσία, δεν θα αναγνωριστούν ποτέ.

Λίγο νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ επέκρινε το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή “σοβαρό και κακό βήμα”.

“Με τη μερική επιστράτευση η Ρωσία ακολουθεί μια πολιτική κλιμάκωσης αυτού του επιθετικού πολέμου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Πρόκειται για ένα σοβαρό και κακό βήμα το οποίο καταδικάζουμε έντονα”, αντέδρασε στο Twitter ο Χάμπεκ, που είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εκτιμά ότι η απόφαση αυτή της Μόσχας αποτελεί ένδειξη του πανικού που επικρατεί στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση.

“Η επιστράτευση, το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, όλα είναι ενδείξεις πανικού. Η ρητορική του (σ.σ. του Πούτιν) για τα πυρηνικά όπλα είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν και δεν μας επηρεάζει”, τόνισε ο Ρούτε μιλώντας στο ολλανδικό δίκτυο NOS.

“Όλα αποτελούν μέρος της ρητορικής που γνωρίζουμε. Θα συνιστούσα να παραμείνουμε ψύχραιμοι”, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι ήταν πιο σκληρός, εκτιμώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία και να αλλάξει τα σύνορά της.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε συνεργασία με τους συμμάχους μας ώστε το ΝΑΤΟ να στηρίξει την Ουκρανία ακόμη περισσότερο ώστε να μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της”, υπογράμμισε, καλώντας τη Δύση να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο.

“Οι πληροφορίες περί μερικής επιστράτευσης επιβεβαιώθηκαν, η Ρωσία θα προσπαθήσει να καταστρέψει την Ουκρανία και να αρπάξει μέρος του εδάφους της. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό”, πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι στη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του πολωνικού στρατού με βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης στη Λευκορωσία
ΚΟΣΜΟΣ

H Ουκρανία καλεί σε «επαγρύπνηση» για αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία

Η Ουκρανία ενισχύει την άμυνά της κατά μήκος των βόρειων συνόρων της μετά από ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να αξιοποιήσει περισσότερο τη Λευκορωσία στη σύγκρουση