Σε σημαντικές προφορικές συμφωνίες κατέληξαν Ρωσία και ΗΠΑ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τράμπ έφθασαν σε βασικές άγραφες συμφωνίες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στη Φινλανδία, αλλά δεν υπάρχει τίποτα μυστικό για το τι συζήτησαν, λέει ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Αντόλυ Αντόνοφ.

«Η συνάντηση ήταν σημαντική, έντονη, εποικοδομητική και παραγωγική.

Πιστεύω ότι έγιναν σημαντικές λεκτικές συμφωνίες «, δήλωσε ο Αντόνοφ στο Rossiya 1 TV την Τετάρτη το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Αντόνοφ, ο οποίος ήταν στη διαπραγματευτική ομάδα του Πούτιν, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν «μυστικές συμφωνίες» μεταξύ των δύο προέδρων, διευκρινίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις στο Ελσίνκι τη Δευτέρα επικεντρώθηκαν στη Συρία και την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Αντόνοφ αντανακλούν τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μια ημέρα νωρίτερα, το οποίο δήλωσε επίσης ότι ήταν διατεθειμένο να ακολουθήσει τα μέχρι στιγμής απροσδιόριστα μέτρα που συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι.

Ενώ οι δύο ηγέτες έδωσαν κάποια σημάδια για το τι μπορούν να συζητήσουν σε μια συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών – για παράδειγμα, ο Πούτιν είπε ότι εξακολουθεί να διαφωνεί με τον Τράμπ για το καθεστώς της Κριμαίας – δεν δόθηκε κανένα επίσημο ανακοινωθέν.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των Η.Π.Α. ήταν ακόμη πιο σιωπηλό από τη ρωσική πλευρά, λέγοντας σε μια δήλωση ότι «επανεξέταζε τη συζήτηση … εξετάζοντας τα επόμενα βήματα» και δεν είχε «τίποτα άλλο να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή».

«Τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν τη σύνοδο κορυφής σε φάρσα»

Ξεχωριστά, ο Αντόνοφ διαμαρτυρήθηκε επίσης για την κάλυψη της συνόδου κορυφής στις ΗΠΑ.

«Αισθάνομαι πίκρα βλέποντας την ουσία των συνομιλιών παραμορφωμένη. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι οι συνάδελφοι από τις ΗΠΑ προσπαθούν να μετατρέψουν το όλο θέμα σε κωμωδία, φάρσα» , είπε στον Rossiya 1.

Είπε ότι ένα εχθρικό μέσο ενημέρωσης προσπαθούσε να δημιουργήσει μια «άβολη κατάσταση» για τον Trump κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Ελσίνκι και ότι τα θετικά σχόλια από οποιοδήποτε μέρος στις συνομιλίες θα ερμηνεύονταν λανθασμένα ως αμερικανικός κατευνασμός από τη μια πλευρά και ρωσική ανάμειξη από την άλλη.

«Εν πάση περιπτώσει, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς συναδέλφους μας όσο μπορούμε,» πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Πηγή: Russia Today