Σερβία: Πιέσεις σε Ελλάδα – Ρουμανία για αναγνώριση Κοσόβου

 Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο να το πράξουν, δήλωσε στην εφημερίδα «Νόβοστι» του Βελιγραδίου ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι «πρωταρχικός στόχος της Σερβίας είναι να μην αλλάξουν στάση στο ζήτημα του Κοσόβου η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Κύπρος».
Ωστόσο, επεσήμανε πως «οι χώρες αυτές και ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ρουμανία δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας θεωρεί βέβαιο ότι η Κύπρος, η Ισπανία και η Σλοβακία δεν θα προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ενώ για την Ελλάδα και τη Ρουμανία εκτίμησε ότι είναι «ευάλωτες».

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, από τον οποίο -όπως είπε- αναμένει να ακούσει ότι η Αθήνα δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου.