Σεβεροντονέτσκ: «Τα δίνει όλα» η Ρωσία στον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς

Με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει στην περιοχή επιτίθεται η Ρωσία για να κατακτήσει στο Σεβεροντονέτσκ, πόλη-κλειδί για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, αλλά και μία από τις ελάχιστες που την εμποδίζουν να ανακοινώσει πως κατέλαβε όλο το Λουγκάνσκ, κάνοντας σημαντικό βήμα για τον έλεγχο του Ντονμπάς.

Όπως αναφέρει και το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην ημερήσια ενημέρωσή του βάσει των στοιχείων που συλλέγουν οι μυστικές υπηρεσίες του, «το Σαββατοκύριακο, η μάχη γύρω από το Σεβεροντονέτσκ συνέχισε να μαίνεται. Τους επόμενους μήνες, οι επιχειρήσεις διέλευσης ποταμών είναι πιθανό να είναι από τους πιο σημαντικά καθοριστικούς παράγοντες στην πορεία του πολέμου».

Ο μήκους 90 χιλιομέτρων κεντρικός τομέας της πρώτης γραμμής της Ρωσίας στο Ντονμπάς βρίσκεται δυτικά του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, συνεχίζει το Βρετανικό ΥΠΑΜ, που εκτιμά ότι για να πετύχει στην τρέχουσα επιχειρησιακή φάση της επίθεσής της στο Ντονμπάς, η Ρωσία θα πρέπει είτε να ολοκληρώσει φιλόδοξες πλευρικές ενέργειες, είτε να πραγματοποιήσει επιθετικές διαβάσεις ποταμών.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν συχνά να γκρεμίσουν γέφυρες προτού αποσυρθούν, ενώ η Ρωσία αγωνίστηκε να εφαρμόσει τον πολύπλοκο συντονισμό που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή επιτυχημένων, μεγάλης κλίμακας διελεύσεων ποταμών υπό πυρά», αναφέρουν ακόμη οι υπηρεσίες πληροφοριών του Βρετανικού ΥΠΑΜ. Άλλωστε μια τέτοια προσπάθεια, να περάσει τον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, καταγράφηκε ως μία από τις σημαντικότερες ήττες της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όμως δεν είναι μόνον οι Ουκρανοί που για τακτικούς λόγους γκρέμισαν γέφυρες.

Όπως αναφέρει ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο γέφυρες που οδηγούν στο Σεβεροντονέτσκ.

Μια τρίτη γέφυρα βομβαρδίζεται σήμερα ασταμάτητα. Η συγκεκριμένη γέφυρα κατά τον Χαϊντάι είναι παλιά και τα φορτηγά δεν μπορούν να την διασχίσουν εξαιτίας του υψηλού κινδύνου κατάρρευσής της.

«Εάν αυτός ο δρόμος καταστραφεί, το Σεβεροντονέτσκ θα αποκοπεί», είπε ο διοικητής του Λουγκάνσκ.

Την πληροφορία για την τελευταία δίοδο που απομένει στους Ουκρανούς για το Σεβεροντονέτσκ μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, «ο εχθρός με τη βοήθεια πυροβολικού, συνέχισε τις επιθετικές ενέργειες στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, καταγράφοντας επί μέρους επιτυχίες, απώθησε μονάδες του ουκρανικού στρατού από το κέντρο της πόλης και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται».