Σφοδρές μάχες στη Υεμένη – Δεκάδες νεκροί

Ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες ανατινάχθηκε κοντά σε τέμενος το οποίο βρίσκεται σε κεντρική συνοικία της πρωτεύουσας της Υεμένης και υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας, όμως ο στόχος φαίνεται ότι ήταν ένα κοντινό τέμενος της Σαναά, την οποία ελέγχουν από τον Σεπτέμβριο της περασμένης χρονιάς οι σιίτες αντάρτες Χούτι. Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν διευκρίνισαν αν υπάρχουν νεκροί και πόσοι.

Αεροπορικές επιδρομές μαχητικών της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και άλλοι 10 να τραυματιστούν στη Σαναά, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης και το πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Μαχητικά της συμμαχίας εξαπέλυσαν παράλληλα 35 πλήγματα στη βόρεια επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι.

Στην πρωτεύουσα, οι βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν κυρίως στρατιωτικές βάσεις νότια και δυτικά, αλλά κι ένα οίκημα του ηγέτη του κόμματος Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους σιίτες αντάρτες.
Σύμφωνα με το Saba, οι νεκροί στη Σαάντα από τις επιδρομές ήταν τουλάχιστον 2 και οι τραυματίες 15. Επιδρομές σημειώθηκαν επίσης στην επαρχία Μαρίμπ εναντίον Χούτι και δυνάμεων πιστών στο Σάλεχ.

Εξάλλου στο Άντεν επτά σιίτες αντάρτες και πέντε ένοπλοι που δηλώνουν πίστη στην εξόριστη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι σκοτώθηκαν σε νέες μάχες. Στο Άντεν χθες Τετάρτη ρουκέτες Κατιούσα που πιστεύεται ότι είχαν εκτοξεύσει οι Χούτι στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 103.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε σε μια έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της συμμαχίας στη Σαάντα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αμάχους κι έχουν καταστρέψει σπίτια και αγορές, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις φαίνεται πως παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου. Σύμφωνα με το HRW, η πιο αιματηρή επίθεση μέχρι σήμερα έχει γίνει σε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα παρακείμενο οίκημα κι είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 27 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 17 παιδιά.