Σημαντική επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Ειδικές δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ, ξεκίνησαν επιχείρηση τη Δευτέρα για να επανακτήσουν την πόλη της Rutba από την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, υποστήριξε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ιρακινού στρατού.

Ειδικές δυνάμεις, στρατιώτες, αστυνομικοί, συνοριοφύλακες και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, εμπλέκονται στην επιχείρηση για να ξαναπάρουν την πόλη επαρχία Ανμπάρ, δήλωσε η  “Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων” του Ιράκ


Τα άρματα μάχης και το πυροβολικό που συμμετέχουν στην επιχείρηση, υποστηρίζονται επίσης από ιρακινές αεροπορικές δυνάμεις και την ηγεσία των ΗΠΑ, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Την πόλη “Ρουτμπα”, που βρίσκεται στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, κατά μήκος του κεντρικού δρόμου προς την Ιορδανία, έχει στην κατοχή της το ISIL από το 2014.

Το Ισλαμικό κράτος κατέλαβε μεγάλες περιοχές βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, και αργότερα ακολούθησε επεκτατική πολιτική στην Ανμπάρ, αφού κατέλαβε την πρωτεύουσα του Ραμάντι το 2015.
Οι Ιρακινές δυνάμεις έκτοτε ανέκτησαν σημαντικό έδαφος από τους εξτρεμιστές, εξασφαλίζοντας την περιοχή Ραμάντι νωρίτερα αυτό το χρόνο και ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Ηeet τον περασμένο μήνα.

Αλλά μέρη του Ανμπάρ – συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Φαλούτζα – είναι ακόμα υπό έλεγχο του ισλαμικού κράτους, όπως είναι οι περισσότερες περιοχές της Νινευή, στο βόρειο τμήμα της.

Οι εξτρεμιστές είναι ακόμη σε θέση να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές που κατέχει η κυβέρνηση – κάτι που έκαναν πιο συχνά πριν από τον Ιούνιο του 2014.