Σόιγκου: Δε φταίμε που οι σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας έχουν παγώσει

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας φαίνεται αρνητικός μετα το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας που έγινε την προηγούμενη βδομαδα στις Βρυξέλλες. Ο Ρώσος ΥΕΘΑ κατα την διάρκεια ομιλίας του στην διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Μόσχα αρνείται οτι η στάση της Ρωσίας μετα την Κριμαία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο όσο αφορά την αντίδραση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου κατα την διάρκεια διάσκεψης για την Ασφάλεια δήλωσε οτι η συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η  πρώτη μετα από δύο χρόνια – «δεν εμπνέει αισιοδοξία» για τις σχέσεις Κρεμλίνου – ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Ο Σόϊγκου έκανε τις δηλώσεις του στις 27 Απριλίου στη Μόσχα, κατα την διάρκεια της πέμπτης διάσκεψης για τη Διεθνή Ασφάλεια, η οποία φιλοξενείται από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «δεν είναι δικό μας λάθος που η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει παγώσει.»

Το ΝΑΤΟ ανέστειλε μονομερώς τη συνεργασία με τη Ρωσία, την 1η Απριλίου, το 2014, ως απάντηση στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας συστήθηκε το 2002 για το χειρισμό θεμάτων ασφάλειας συμπεριλαμβανομένων και τη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και του διεθνούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Η συνεδρίαση στις 20 Απριλίου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας ήταν η πρώτη από τον Απρίλιο του 2014.

Επιπλέον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα, 27 Απριλίου, με τον Λαμπέρτο ​​Τζανιέρ, γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Αναμένεται να συζητήσουν τις δραστηριότητες της αποστολής Ειδική Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, η οποία παρακολουθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που αποτελεί μέρος των συμφωνιών του Μινσκ. Ο Τζανιέρ ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Λαβρόφ, θα μπορούσε να συζητήσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Hossein Dehghan θα συναντηθεί με τον Σόϊγκου, στο περιθώριο της διάσκεψης για την ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν την πιθανή αγορά της Τεχεράνης μαχητικών αεροσκαφών και τεθωρακισμένων από τη Ρωσία.

Radio Free Europe