Σι Τζινπίνγκ: Η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας είναι μια στρατηγική επιλογή

Ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η διατήρηση στενών δεσμών με τη Ρωσία είναι μια «στρατηγική επιλογή» και κάλεσε σε μια ακόμη πιο εμβαθυμένη διμερή συνεργασία.

Onalert Newsroom
Σι Τζινπίνγκ

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα πως η διατήρηση στενών δεσμών με τη Ρωσία είναι μια «στρατηγική επιλογή» και κάλεσε σε μια ακόμη πιο εμβαθυμένη διμερή συνεργασία στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στο Πεκίνο.

«Η διατήρηση και η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία είναι μια στρατηγική επιλογή που έχει γίνει από τα δύο μέρη, βασισμένη στα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών μας», σύμφωνα με τη δήλωση του Σι που μεταδόθηκε από την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

Οι δύο χώρες θα πρέπει «διαρκώς να διευρύνουν τα θετικά αποτελέσματα των υψηλού επιπέδου πολιτικών δεσμών τους» και «να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της συνδεσιμότητας και σε άλλους τομείς», πρόσθεσε ο Σι, σύμφωνα πάντα με τη CCTV.

 

Οι σινορωσικές σχέσεις διατηρήθηκαν και μάλιστα ενισχύθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, παρά τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και τις προειδοποιήσεις της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών προς τις χώρες που συνεισφέρουν στην πολεμική προσπάθειά της.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα «ουδέποτε ήταν τόσο καλές», δήλωσε εξάλλου εκφράζοντας την ικανοποίησή του χθες, Τρίτη, ο Μισούστιν. Η επίσκεψη που ο πρωθυπουργός της Ρωσίας πραγματοποιεί χθες και σήμερα στην Κίνα διεξάγεται δύο μήνες αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε να συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο. Ένας υψηλόβαθμος κινέζος στρατηγός έγινε εξάλλου δεκτός το Νοέμβριο στη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαουδική Αραβία - Χούθι
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Αναχαιτίστηκε πύραυλος στην περιοχή της Μεδίνας – Διαψεύδουν οι Χούθι

Η σαουδαραβική Πολιτική Άμυνα εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό κίνδυνο στην περιοχή του Γιανμπού όπου βρίσκεται ο κύριος πετρελαϊκός τερματικός σταθμός του βασιλείου

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν για τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές: «Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ στηρίζονται σε στέρεα θεμέλια»

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τον στενό διάλογο τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γκάντι Άιζενκοτ σε συνδυαστική φωτογραφία
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το κόμμα Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ αποσύρει τη στήριξη στον Νετανιάχου – Υπέρ Άιζενκοτ η Αραβική Λίστα

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως η παράταξη δεν πρότεινε κανέναν βουλευτή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, περιορίζοντας τη στήριξη στον Νετανιάχου στις 46 έδρες